Těžko na cvičišti, lehko na bojišti: Manévry NATO jsou největší za sedm let

Varšava - Steadfast Jazz 2013 - tak se jmenuje největší cvičení NATO za posledních sedm let. V Polsku a Pobaltí se ho účastní jednotky z 25 členských a partnerských zemí aliance včetně České republiky. Manévry šesti tisíc vojáků jsou trnem v oku Rusku, podle něhož navozují atmosféru studené války. Cvičení potrvá do 9. listopadu.

Steadfast Jazz 2013 je podle polské televize „vojenskou událostí roku“. Scénář manévrů počítá s územními nároky a útokem „fiktivního státu“ na Estonsko, na což NATO odpovídá rozhodnutím o kolektivní obraně a vysláním sil rychlé reakce NRF. Polsko, na jehož území se ještě neodehrálo žádné významnější alianční cvičení, přispělo polovinou sil, tedy třemi tisícovkami vojáků. 

Členské státy aliance společně nacvičují nejrůznější bojové scénáře. Češi jim dělají zázemí - v případě chemického nebo biologického útoku leží hlavní obrana právě na nich. Cvičení probíhá nejen na zemi, vojáci se koordinují i ve vzduchu a na moři. Manévry také určí síly rychlého nasazení, které budou velení NATO k dispozici celý příští rok. Po zkušenostech z protiteroristických akcí se aliance vrací ke kořenům: znovu secvičuje kolektivní obranu a odpověď na masivní útok ze zahraničí. Velení NATO ale nechce říct, zdá má jít o hrozby z nedalekého Ruska.

„To je nejlepší příležitost za posledních 10 let - ukázat připravenost a schopnost NATO nasadit velkou vojenskou sílu v mezinárodním prostředí,“ říká velitel francouzských jednotek Marc Caudrilier. NATO má v živé paměti válku v Gruzii a neschopnost Západu poskytnout jí pomoc. Blíž k Evropské unii teď míří Ukrajina i Moldavsko, což se Rusku vůbec nelíbí.

Moskva pravidelně cvičí své vojáky jen pár desítek kilometrů od polských hranic. Varšava i Pobaltské státy to už dlouho nesou nelibě. Společná akce NATO má teď jejich obavy rozptýlit.

Reportáž Josefa Pazderky (zdroj: ČT24)

Hned na začátku postihla manévry komplikace: velitelská loď, nizozemská fregata De Ruyter, musela kvůli poruše zůstat v gdyňském přístavu. Do boje vyplula s „několikahodinovým zpožděním“ oproti původnímu plánu.

Cvičení se účastní i české jednotky

V polském Drawsku cvičí mnohonárodní prapor radiační, chemické a biologické ochrany, jehož součástí jsou jednotky z Česka (311. prapor radiační, chemické a biologické ochrany a Vojenský zdravotní ústav). V Poznani se do cvičení zapojí letouny L-159 Alca, které se budou podílet na přímé letecké podpoře pozemních jednotek. České letouny JAS-39 Gripen budou působit v polském vzdušném prostoru s místem startu a přistání v Čáslavi; během cvičení budou také tankovat za letu. V Drawsku bude cvičit tým předsunutých leteckých návodčích z 22. základny letectva.