Střelci z LA hrozí za vraždu na letišti trest smrti

Los Angeles - Americká federální prokuratura obvinila muže podezřelého ze střelby na mezinárodním letišti v Los Angeles z vraždy. Třiadvacetiletému mladíkovi tak hrozí až trest smrti. Při útoku zemřel jeden strážník, dalších pět lidí je zraněných. Motiv činu zatím není jasný. Paul Ciancia ve zprávách své rodině vyjadřoval zklamání z americké vlády. Vyšetřovatelé zkoumají záběry z bezpečnostních kamer a hledají možného komplice.

Ciancia nyní leží se střelnými zraněními v nemocnici. Při útoku na třetím terminálu letiště zastřelil příslušníka letištní ochranky Gerarda Hernandeze. Po deseti minutách se střelce podařilo dopadnout. Podle svědků mladík střílel hlavně po členech ochranky; ve vzkazu, o němž informoval list Los Angeles Times, zdůraznil, že nechce zranit nevinné. Úřady jsou přesvědčeny, že mladíka na letiště někdo dovezl. Agenti nyní zkoumají záznamy letištních kamer a další doklady, aby zjistili, jak incident probíhal.

Ciancia byl rozhodnutý zastřelit nejméně jednoho z příslušníků federálního Úřadu pro bezpečnost v dopravě (TSA) a bylo mu jedno, koho zabije. Plyne to podle jednoho z činitelů TSA z poznámek, které se u něj našly. „Černoch, běloch, žlutý, hnědý, nebudu rozlišovat,“ píše se v textu podle činitele, který si nepřál být jmenován. Střelcovo vyznání se rovněž zmiňuje o „NWO“ čili „novém světovém řádu“, což je konspirační teorie, která v současném světě pozoruje spiknutí příslušníků elit za účelem vytvoření totalitní světové vlády.

Zásah u letiště v Los Angeles
Zdroj: Reed Saxon/ČTK/AP

Cianciaova rodina je z malého městečka na východním pobřeží USA, kde vlastní autoopravnu. Jeho známí jej popisují jako uzavřeného a samotářského. Mladíkův otec v pátek kontaktoval policii poté, co jeho syn jednomu ze svých sourozenců poslal SMS zprávu, v níž vyjadřoval úmysl spáchat sebevraždu.