Nekouřit, nesvítit, nesplachovat, neluxovat - a nepoužívat igelitky, radí Brusel

Brusel/Praha - Vedle ukončení prodeje energeticky náročných vysavačů a úspory vody při splachování bojuje Brusel i proti nadbytečnému používání igelitových tašek. V unii plánuje zavést jednotná pravidla, aby se jejich spotřeba v obchodech snížila. Také Globus jako poslední z tuzemských potravinových řetězců oznámil, že už od příštího roku nebude dávat tašky zákazníkům zdarma - bude si za ně účtovat korunu.

V roce 2007 počet použitých igelitových tašek ministerstvo životního prostředí odhadlo v ČR až na tři miliardy ročně, od té doby ale řetězce jejich nabídku zdarma omezily. Už dnes lidé u pokladny váhají, zda si tašku u pokladny vezmou, a přibývá těch, kteří dávají přednost taškám na opakované použití. Nad cenou se přitom zákazníci stále zamýšlejí častěji než nad životním prostředím; podle zkušenosti obchodníků stačí za tašku zavést minimální poplatek a lidé si rozmyslí, zda ji skutečně potřebují. Spotřeba tašek pak klesá zhruba na polovinu. Klesající poptávku obchodníků po plastových taškách potvrzují také výrobci.

V Evropě se ročně spotřebuje 90 miliard plastových sáčků. V Bruselu se proto dlouhé měsíce diskutuje o zavedení daně z igelitových tašek a v pondělí má Evropská komise představit jednotná pravidla, která by spotřebu plastových obalů měla snížit. Návrh bude po členských státech požadovat, aby se zabývaly zredukováním plastových tašek tenčích než pět setin milimetru. Jednotlivé státy si ale budou moct vybrat z možností, jak toho docílit.

V jiných nařízeních ale státy na výběr zřejmě mít nebudou. Za rok už by se v unii - a tedy ani Česku - neměly prodávat vysavače s příkonem nad 1 600 wattů. Podle Bruselu spotřebují zbytečně moc energie. Naopak dobrovolně by mohly dostat samolepku ekologického výrobku záchody, které ke splachování potřebují menší nádrže s vodou. Oproti současným šesti až deseti litrům, jimiž splachuje většina českých záchodů, by to znamenalo snížení skoro o polovinu.

Reportáž Richarda Samka a Jana Černého (zdroj: ČT24)

Průměrný Evropan podle údajů Evropské komise ročně spotřebuje kolem 500 plastových tašek, které přitom mohou v přírodě zůstat po desítky až stovky let. Většinu z nich přitom lidé použijí jen jednou. V roce 2008 se v Evropě vyprodukovalo 3,4 milionu tun plastových tašek, což zhruba odpovídá hmotnosti dvou milionů osobních automobilů. Spotřeba tašek v Česku se může pohybovat na úrovni 150 až 300 na osobu a rok.

Globus ročně rozdal 40 milionů tašek. Podle řetězce obsahují tyto tašky aditiva, která podporují jejich rozklad. Po třech letech tak z nich zůstane jen voda, oxid uhličitý a biomasa. Tašky jsou také recyklovatelné. I jiné řetězce prodávají tašky ze stoprocentně biologicky rozložitelného materiálu. Podle Evropské komise nicméně plastové tašky často končí místo v recyklačním zařízení například v moři, kde jejich rozklad může trvat stovky let. Jen na hladině Středozemního moře v současnosti pluje asi 250 bilionů různých kusů plastů o hmotnosti 500 tun.

Globus už nebude dávat tašky zdarma
Zdroj: ČT24

Obchodníci v ČR jsou ale proti zákazu či zdanění prodeje plastových tašek ze strany Evropské komise. „Jde o administrativní, neodůvodnitelný zásah do podnikání, ve svém důsledku postihující zejména spotřebitele,“ uvedla Hana Carvová ze Svazu obchodu a cestovního ruchu.