Proces s Mursím odstartoval odročením – kvůli skandování obžalovaných

Káhira - V Egyptě začal dlouho očekávaný soud se svrženým prezidentem Muhammadem Mursím. Soudce ale jednání odročil na 8. leden, údajně kvůli skandování obžalovaných. Mursí je obžalovaný z podílu na smrti deseti demonstrantů z loňského prosince, hrozí mu až trest smrti. Před soudem stane taky 14 členů islamistického hnutí, za které byl loni zvolen. Na veřejnosti se Mursí objevil vůbec poprvé od svého sesazení v červenci. Mursí a jeho spoluobžalovaní by měli být převezeni do káhirské věznice Tora. Stovky příznivců Bratrstva a Mursího demonstrovaly v ulicích.

Úřady kvůli plánovaným demonstracím na poslední chvíli změnily místo konání procesu. Nakonec se odehrává v budově policejní akademie ve východní části metropole. Oblast střeží stovky příslušníků bezpečnostních složek. Mursí tam byl ráno přepraven vrtulníkem z neznámého místa, kde byl zadržován armádou od svého svržení počátkem července.    
Ostatní obžalované dopravila policie k soudu v obrněných vozech.

Mursí se cítí být prezidentem, vězeňské oblečení nepřijal

Soudní jednání začalo se zhruba dvouhodinovým zpožděním. Podle bezpečnostních zdrojů ze soudní síně, na které se odvolává agentura AP, bylo zdržení zaviněno tím, že se Mursí odmítal převléci do vězeňského úboru. Ten obvykle mají na sobě před soudem obžalovaní, Mursí ale trvá na tom, že je stále legitimní hlavou státu.    

Muhammad Mursí
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

Egyptská televize soud s Mursím nepřenášela a vybraní novináři, kterým byl povolen vstup do soudní síně, si tam nesměli vzít telefony, počítače ani kamery. Později ale televize odvysílala záběry Mursího, kterého tak veřejnost mohla spatřit poprvé od jeho sesazení armádou 3. července. Záběry byly ale odvysílány bez zvuku. Na jednom záběru Mursí vystupuje z minibusu a zapíná si své tmavé modré sako. Je obklopen urostlými policisty. Druhý záběr zachycuje exprezidentovy spoluobžalované, kteří stojí ve dvou řadách jako čestná stráž a tleskají Mursímu, když se k nim připojuje v kleci pro obžalované.

Mursí před soudem

„Jsem Dr. Muhammad Mursí, prezident republiky. Jsem legitimním prezidentem Egypta. Odmítám být souzen tímto soudem a žádám ho, aby ukončil tuto frašku. Tento proces je nezákonný.“

Policisté již ráno zablokovali přístupové cesty k policejní akademii. Před nedalekým ústavním soudem na břehu Nilu protestují stovky stoupenců islamistů odstavených od moci. Nesou mimo jiné transparent označující proces s Mursím za „znásilnění vůle lidu“ a volají, že „Egypt zůstane islámský“. Podle bezpečnostních zdrojů citovaných agenturou DPA se před
začátkem procesu střetli před budovou ústavního soudu Mursího stoupenci a odpůrci. 

Bezpečnostní opatření byla posílena i na káhirském letišti. Arabští ministři zahraničí, kteří se v neděli účastnili zasedání Ligy arabských států v Káhiře, si podle agentury DPA pospíšili opustit Egypt ještě v noci. Arabská televize Al-Arabíja pak informovala, že Mursího stoupenci napadli její reportérku.

Protesty Mursího přívrženců
Zdroj: ČT24/ČTK

Obžaloba Mursího viní z podílu na smrti desítky účastníků prosincové demonstrace jeho odpůrců. Pokud soud shledá exprezidenta vinným, hrozí mu až trest smrti. „Soud je na místě. Mursí se dopustil obrovských chyb na domácí i mezinárodní scéně. Doufám, že proces bude spravedlivý,“ podotkl jeden z obyvatel Káhiry.

Sám Mursí si černý scénář nepřipouští: chce se hájit sám. „Rozdíl mezi procesem doktora Muhammada Mursího a procesem Husního Mubaraka je ten, že Mubarak po protestech odstoupil, zatímco Mursí je stále legitimním lídrem, on je stále prezident,“ prohlásil jeho obhájce Toson. „Nevěřím ve spravedlivý soud, protože já – jako právník – jsem nedostal povolení se ho zúčastnit. Přitom jsem o něj žádal už před týdnem,“ konstatoval protestující Aly Tayel Mohamed.

Proces s Mursím začal
Zdroj: Manu Brabo/ČTK/AP Photo

Yaser Daniel Reizk, novinář

„Mubarak měl jistou dávku slušnosti a nakonec odstoupil – přenechal vládu armádě na přechodné období. Mursí naopak doteď vůbec nepochopil, co se v Egyptě stalo, když byl svržen. Mursí byl sice zvolen, ale dostal zemi na scestí, učinil 22. prosince 2012 vlastně převrat proti ústavě. V důsledku toho pak spáchal trestný čin, z něhož je nyní obviněn, když Egypťané protestovali proti tomuto tichému převratu. Soud stanoví vinu, či nevinu, ale proti Mursímu hovoří hodně důkazů.“

Arabista Čuřík: Cílem procesu je zbavit se Muslimského bratrstva

Podle arabisty Jana Čuříka lze bezpochyby nalézt důvod pro Mursího obvinění, na druhou stranu ale není souzen například tehdejší ministr vnitra, stejně jako někteří současní političtí představitelé, kteří soud naopak organizují.

„Je to bezpochyby selektivní uplatňování práva,“ myslí si Čuřík, který také upozornil na to, že soud s politikem může vést k dalšímu rozbouření násilností v Egyptě. „Souvisí to se snahou eliminovat Muslimské bratrstvo jako institucionálně-politickou sílu, která se může snažit hrát roli v egyptské společnosti,“ uvedl Čuřík.

Demonstrace v Egyptě
Zdroj: ČTK/AP/Amr Nabil

Kerry varoval před dalším násilím

Nadcházející proces poznamenalo i včerejší setkání amerického ministra zahraničí Johna Kerryho s egyptskými představiteli - země by se podle něj měla vyhnout dalšímu násilí a pokračovat na cestě k demokracii. Mezi oběma zeměmi vládnou napjaté vztahy od chvíle, kdy Spojené státy zmrazily finanční a vojenskou pomoc Káhiře. 

Kerry i tak prohlásil, že Spojené státy dál považují Egypt za klíčového partnera. Chladné přijetí americká diplomacie očekávala - a kvůli výraznému zhoršení vztahů návštěvu Kerryho v Egyptě do poslední chvíle oficiálně tajila.

Proti Mursímu od loňska protestovaly tisíce Egypťanů nespokojených s rostoucím vlivem islámu, který prosazovalo bratrstvo a kterému prezident nebránil. Armáda Mursího nakonec letos 3. července zbavila moci a od té doby ho zadržovala na neznámém místě. Muslimské bratrstvo chce vytrvalými pouličními protesty vojáky přinutit, aby exprezidenta vrátili do funkce.