Steinmeier zůstává doktorem. Opisování mu neprokázali

Giessen (Německo) - Bývalému německému ministrovi zahraničí Franku-Walteru Steinmeierovi, který čelil podezření, že ve své doktorské práci opisoval, titul doktora práv zůstává. Komise univerzity v Giessenu, kde předseda poslanecké frakce sociální demokracie (SPD) dizertaci obhájil, oznámila, že v práci nepodváděl.

Steinmeier již dříve označil nařčení za absurdní. To komise nyní potvrdila. Podle listu Die Welt akademici v textu nalezli jen ojedinělé „technické nedostatky“ v citacích. Rozhodnutí ponechat Steinmeierovi titul bylo jednomyslné.

Na nesrovnalosti ve Steinmeierově práci z roku 1991 upozornil vysokoškolský pedagog Uwe Kamenz, který ji zkoumal pomocí speciálního počítačového programu na odhalování podvodů v dizertacích. Našel v ní prý „značné množství indicií, že se jedná o plagiát“. Univerzita v reakci na to koncem září oznámila, že dizertaci prověří.

Aféra s opisováním v Německu už dříve stála titul a následně i křeslo populárního ministra obrany Karla-Theodora zu Guttenberga nebo ministryni školství Annette Schavanovou. Naposledy se toto podezření objevilo proti předsedovi dolní komory parlamentu Norbertu Lammertovi.

Dosud nejvýše postavenou obětí plagiátorských afér v Evropě je bývalý maďarský prezident Pál Schmitt, který z funkce odstoupil loni v dubnu, když mu domovská Semmelweisova univerzita odebrala doktorský titul.