Poleptaný šéf baletu sdělil, že útočníka nepoznal

Moskva - V Moskvě pokračuje soud v kauze lednového útoku kyselinou na šéfa baletu Velkého divadla. Jako poškozený vypovídal samotný Sergej Filin. Ten prohlásil, že nepoznal muže, který mu kyselinu vlil do tváře. Požádal také o odškodnění ve výši 3,5 milionu rublů (zhruba 2,25 milionu korun). Útočníkovi prý odpustit nedokáže. Filin už v Německu podstoupil 23 operací - následky poleptání ale podle doktorů ponese navždy. K útoku se přiznal Jurij Zaruckij, jemuž hrozí až dvanáct let vězení.

Šéf baletu byl přiveden k soudu zadním vchodem – novináři ho tak neměli možnost spatřit. Filin donedávna pobýval v Německu, nemocniční léčení ukončil zhruba před třemi týdny. „Filin oznámil, že po dalším soudním jednání, které proběhne zítra, zamíří opět do Německa na oční kliniku, kde by měl podstoupit několik dalších operací,“ podotkl zpravodaj ČT Miroslav Karas. Na levé oko už Filin vidí z 80 procent. 

Na dotaz soudce, zda zná někoho z obžalovaných, šéf baletu uvedl: „Dmitričenka znám, druhé dva ne. Filip před soudem na adresu Dmitričenka řekl, že je to “velký umělec, dobrý tanečník, ale je vznětlivý a rád se hádá„. “Několikrát prý zvýšil hlas na Filina," podotkl Karas. Filin odmítl tvrzení Dmitričenka, že by se mu chtěl mstít, i to, že by sólistky baletu byly vybírány do velkých rolí podle toho, jaký s nimi měl šéf baletu vztah.

Filin uvedl, že při útoku muže téměř neviděl, měl totiž kapucu. „Nebudu mluvit o tom, jak jsem se cítil, jak jsem spadl, plazil se po zemi ve špíně, obličej mi hořel. Ta bolest byla nepopsatelná,“ prohlásil šéf baletu. Jak dodal, těm, kteří mu to způsobili, nedokáže odpustit.

Pavel Dmitričenko před soudem
Zdroj: Alexander Zemlianichenko/ČTK/AP

V procesu jsou obžalováni tři údajní pachatelé: kromě Zaruckého a Dmitričenka ještě Andrej Lipatov. Ten Zaruckého na místo činu v centru Moskvy dovezl autem. Všem třem hrozí až 12 let vězení.

Fyzické napadení ano, kyselina ne, řekl k objednávce Dmitričenko

Dmitričenko během policejního výslechu před zahájením soudu vinu částečně přiznal. Připustil, že se Zaruckým útok na Filina domlouval a zaplatil za něj 50 tisíc rublů (zhruba 30 tisíc korun), i když o kyselině prý nebyla řeč - objednal si prý jen fyzické napadení.

Za Dmitričenka se nato postavily stovky jeho kolegů a zaměstnanců divadla. V otevřeném dopise vyjádřili názor, že Dmitričenko na sebe vzal vinu pod údajně brutálním nátlakem policie. Rovněž Zaruckij pak u soudu odmítl tvrzení žaloby, že útok spáchal po dohodě se sólistou baletu.

Vstup Miroslava Karase (zdroj: ČT24)