Lodní monstrum pojme 18 milonů televizorů nebo 36 tisíc aut

Rotterdam - Počítače, oblečení a potraviny - zboží, které živí světovou ekonomiku, se dostává z jednoho místa na druhé stále stejným způsobem. I v naší uspěchané době cestuje 90 procent výrobků pěkně zvolna, po moři. Jenže kvůli rostoucí spotřebě je potřeba čím dál víc lodí a hlavně čím dál větších. Proto se na moři objevil gigant Maersk McKinney Moller.

Monstrózní Maersk McKinney Moller je k nepřehlédnutí i v největším evropském přístavu. Rotterdam v jeho odbavení obstál, ale teď zkouší největší loď na světě menší zastávky na své trase. Zakotvila v jihošpanělském městě Algeciras, kde kvůli ní musí dojít k řadě úprav: „Musíme přizpůsobit naše zařízení, aby mohli náš přístav používat,“ říká manažer Javier Lancha.

Nový vládce moří unese na 18 tisíc kontejnerů, což to je třeba 18 milionů televizorů nebo 36 tisíc aut. Na to vybavení většiny evropských přístavů nestačí. I ten ve Španělsku potřeboval větší jeřáby. A na jejich obsluhu mnohem víc lidí.

Maersk McKinney Moller
Zdroj: ČT24

Stále čilejší hemžení ve světových oceánech způsobuje tlak nejen na přístavy, ale i na námořní cesty a uzly, jako jsou Suezský nebo Panamský průplav. Aby se i ty největší lodě snadno dostaly z Pacifiku do Atlantiku, prokopává Panama trasu pro třetí - širší - plavební komoru.

Horizont: Lodní gigant Maersk McKinney Moller (zdroj: ČT24)