Zhulený torontský starosta má nový průšvih. Vyhrožoval smrtí

Toronto - Starosta kanadského Toronta má další problém. Na novém videu Rob Ford vyhrožuje neznámé osobě vraždou prvního stupně. Už předtím starosta přiznal, že kouřil crack, což dlouhé měsíce zatloukal. Za nové video se Ford omluvil s tím, že byl „velmi opilý“. Záběry byly zřejmě pořízeny na mobilní telefon. Starosta zatím rezignovat nechce.

„Vydloubu mu oči,“ řve mimo jiné starosta na videu

Kanadský deník Toronto Star na své webové stránce zveřejnil video, na kterém rozčilený Ford chrlí sprosté nadávky a komusi vyhrožuje, že ho zabije. „Buď zemře on, nebo já“. „Budu k…a potřebovat deset minut, aby byl mrtvej,“ křičel starosta na záznamu. Deník přiznal, že video koupil a že neví, jaký je kontext starostova výlevu. „Já toho chlapa k…a zabiju. Říkám ti, vražda prvního stupně,“ prohlásil a přislíbil své nespecifikované oběti, že jí „vyrve hrdlo“ a „vydloube oči“.

Novináři deníku Toronto Star už v květnu napsali, že viděli video, na kterém politik bere drogy. V rukou ho ale neměli. „Je jasně zřetelné, zaměřené přímo na něj, je i dobře nasvícené. Opravdu to vypadá, že na něm Ford kouří crackový kokain, viděli jsme to na vlastní oči,“ konstatovala Robyn Doollitlová ze CBC.

Skandál pak tiše doutnal bez důkazů. Až před pár dny vybuchl se vším všudy, když video potvrdila policie. „Ano, kouřil jsem crack. Ale kouřím ho teď? Jsem závislý? Ne. Zkusil jsem to? Pravděpodobně když jsem byl namol, asi před rokem,“ přiznal starosta, který se nyní omlouvá všude možně - na tiskových konferencích, ve svém pravidelném rozhlasovém pořadu i na veřejnosti. „Miluji svou práci, miluji tohle město, rád vidím peníze daňových poplatníků. Jsem rád vaším starostou,“ řekl Ford. Toronťané ale zuří a chtějí, aby starosta rezignoval.

Doug Ford
Zdroj: ČTK/ZUMA/Vince Talotta

Skandály provází americkou politiku běžně

Že si politik zdaleka nesmí dovolit to, co by běžnému občanovi možná prošlo, vědí i newyorští politici. Například kandidát na starostu Anthony Weiner poslal třem ženám své intimní fotky, které si je pro sebe nenechaly. Kvůli podobnému skandálu už se Weiner jednou musel vzdal křesla v Kongresu.

Sexuální aféra pak stála místo i bývalého guvernéra New Yorku Elliota Spitzera. Ten utratil tisíce dolarů za prostitutky. Díky tomu si pak nedobrovolně zahrál v satirickém South Parku.

Problémový starosta Toronta jde z průšvihu do průšvihu (zdroj: ČT24)