Astronomové v úžasu – objevili asteroid se šesti závoji

Washington – Vesmír pro astronomy stále představuje záhadu. Vědce nově překvapil objev prazvláštního tělesa v asteroidovém pásu mezi Marsem a Jupiterem. Jeden asteroid totiž disponuje celkem šesti prachovými závoji, které jsou typické pro komety. Vědci tvrdí, že je to pro ně úplná novinka.

Ocasy asteroidu mění tvar podle toho, jak těleso trousí prach. Astronomové tyto proudy pozorovali několik měsíců. Všechny závoje Hubbleův teleskop zachytil v září, uvedli experti v aktuálním vydání odborného časopisu Astrophysical Journal Letters.

Zvláštní asteroid objevil vědecký tým z Kalifornské univerzity v Los Angeles. Těleso s označením P/2013 P5 údajně rotuje tak rychle, že se jeho povrch rozpadá. Vědci se domnívají, že jde o úlomek většího asteroidu, který před 200 miliony lety zničila kolize.

„Byli jsme doslova omráčeni, když jsme to spatřili,“ řekl astronom David Jewitt. „Užasli jsme, když jsme zjistili, že se struktura ocasu změnila během pouhých 13 dnů. Je těžké uvěřit, že se díváme na planetku,“ konstatoval vědec.

Pohled do centra Mléčné dráhy
Zdroj: Martin Rietze/ČTK/Picture Alliance

Počítačové modely ukazují, že oblaka prachu začal povrch asteroidu vylučovat pravděpodobně v dubnu 2012, řekla Jessica Agarwalová z Institutu Maxe Plancka v německém Lindau. „P/2013 P5 asi ztrácí prach tím, že rychle rotuje. Slunce pak tento prach vhání do různých ohonů, které vidíme,“ vysvětlila Agarwalová.

Vědci nevěří, že jsou ocasy výsledkem srážky s jiným asteroidem, protože neviděli velké množství prachu, které by se uvolnilo do prostoru najednou. Když astronomové objekt objevili, vypadal P/2013 P5 nejasně. Jeho ocasy byly objeveny při pořízení detailních snímků v září.