Z amerického trhu by měly zmizet transmastné kyseliny

Washington - Americký úřad pro kontrolu potravin a léků plánuje z trhu úplně odstranit umělé transmastné kyseliny. Ty jsou především ve ztužených tucích, mražených výrobcích, pečivu nebo sušenkách. Podle úřadu způsobují onemocnění srdce a zákazem se předejde dvaceti tisícům infarktů ročně.

Pokud z trhu, a tím i jídelníčku Američanů zmizí transmastné kyseliny, mělo by se zabránit tisícům zbytečných úmrtí. „Pokud zvýšíte příjem transmastných kyselin o dvě procenta, zvýší se u vás riziko srdeční choroby o dvacet procent. Takže je to velmi významný rizikový faktor v této oblasti,“ podotkla kardioložka Lisa Martinová. 

Transmastné kyseliny vyráběné uměle hydrogenací (ztužováním tuků) se vyskytují hlavně v polotovarech - pečivu, mražené pizze, popcornu. V některých restauracích se na nich navíc stále smaží. „Zákaz zajistí, že lidé nebudou konzumovat transmastné kyseliny, aniž by o tom věděli. V mnoha jídlech stále ještě jsou - a lidé právě tyto polotovary, sušenky, dortíky a cukroví jedí ve velkém,“ konstatovala Martinová.

Kyseliny musely být jasně uvedeny na obale už několik let

Ve Spojených státech už umělých transmastných kyselin v posledních letech výrazně ubylo. Mnoho firem je totiž přestalo používat poté, co úřad v roce 2006 zavedl povinné značení potravin, které tyto kyseliny obsahují.

V některých státech už zákaz transmastných kyselin delší dobu platí - jako první ho před sedmi lety vyhlásil starosta New Yorku Michael Bloomberg, před pěti lety v Kalifornii Arnold Schwarzenegger. S těžkým srdcem se jich celonárodně vzdaly i některé řetězce. Na zákaz na federální úrovni si ale příznivci zdravé výživy budou muset počkat. Úřad bude nejdřív dva měsíce shromažďovat připomínky a pak teprve oznámí časový rozvrh zákazu kyselin.

„Myslím, že hodně lidí bylo skeptických, když se zakázalo kouření na veřejných prostranstvích. Teď se na to dívají s odstupem a říkají si: 'Panebože, to přece dávalo smysl!' Myslím, že tohle bude podobný případ,“ říká kardiolog Allen Taylor. Američané jsou tradičně na špičce žebříčků obezity a v posledních letech dokonce na kilech přibývají. Pouhý zákaz transmastných kyselin ale podle odborníků na pokles ručiček vah stačit nebude.