Zaútočil na sídlo čínských komunistů, policie ho zadržela

Peking - Čínská policie zatkla muže, který se přiznal ke středečnímu atentátu na sídlo Komunistické strany v Tchaj-jüanu. Motiv útoku ale neuvedl. Informovala o tom agentura Nová Čína. Při útoku zemřel jeden člověk a dalších osm lidí bylo zraněno.

Podezřelým ze sérií výbuchů podomácky vyrobených náloží před místním sídlem komunistů je jednačtyřicetiletý Číňan Feng Č'-ťün, který byl v minulosti již nejméně jednou odsouzený. Policie při zatýkání muže našla v jeho bytě a autě materiál pro výrobu výbušnin. Muž krátce po zatčení přiznal, že je autorem středečního atentátu.

Policie opět hledí směrem k nepokojnému Východnímu Turkestánu

Důvody, jež muže k činu vedly, média neupřesnila. Úřady každopádně věří, že za atentátem stojí muslimští separatisté z Islámské strany Východního Turkestánu (ETIM), kterou vede OSN jako teroristickou organizaci.

Čína tradičně z nepokojů v oblasti Sin-ťiangu obviňuje islámské separatisty, kteří chtějí v oblasti vyhlásit nezávislý stát Východní Turkestán. Sin-ťiang je domovem muslimských Ujgurů, kteří jsou nespokojení s dominancí Chanů. Stěžují si na přísné omezení své víry a kultury.

Čínská policie
Zdroj: ČTK/AP Photo/Ng Han Guan

Čína se ještě nevzpamatovala z útoku na pekingském náměstí

Atentát se udál v době, kdy bezpečnostní síly v Číně jsou ve stavu zvýšené bdělosti kvůli mimořádnému útoku, který se odehrál počátkem minulého týdne v Pekingu na náměstí Nebeského klidu. Sportovní automobil tam vjel do davu chodců a začal hořet: pět lidí zahynulo a 38 utrpělo zranění.