Jednání s Íránem skončila zatím bezvýsledně, Kerry nevyloučil zásah

Ženeva - Třídenní jednání šestice velmocí s Íránem o jeho jaderném programu skončilo v Ženevě bez dohody. Oznámil to dnes francouzský ministr zahraničí Laurent Fabius. Další kolo rozhovorů začne 20. listopadu. Americký ministr zahraničí John Kerry však zároveň varoval, že dveře pro diplomacii „nebudou otevřeny věčně“. Vojenský zásah proti Íránu, pokud se nepodaří desetiletý spor kolem kontroverzního íránského programu vyřešit diplomatickou cestou, USA a Izrael odmítají vyloučit. Kerry zopakoval, že USA jsou odhodlány zajistit, že Írán nebude vyrábět jaderné zbraně.

Íránský ministr zahraničí Mohammad Džavád Zaríf a šéfka diplomacie Evropské unie Catherine Ashtonová dnes vyjádřili naději, že se jednajícím stranám podaří dospět k dohodě, až se znovu za deset dní sejdou. Podle nich je právě skončené kolo dialogu něčím, na čem mohou všechny delegace stavět.

„Intenzivně jsme diskutovali a naším cílem je dosáhnout dohody. Vrátíme se a pokusíme se o ni,“ řekla Ashtonová, která jednání koordinuje.

Podobně se vyslovil i americký ministr zahraničí John Kerry. „Nepochybně jsme nyní blíž dohodě, než jsme byli, když jsme (do Ženevy) přijeli. Budeme-li v příštích týdnech dobře pracovat, můžeme dosáhnout cíle,“ podotkl. Zároveň ale dodal, že USA jsou odhodlány zajistit, že Írán nebude vyrábět jaderné zbraně, a dveře pro diplomacii nebudou otevřeny věčně. Nevyloučil vojenský zásah.

„Ženevská schůzka nám umožnila pokročit vpřed, nejsme ale zatím schopni uzavřít dohodu, protože stále existují otázky, které je třeba dořešit,“ prohlásil šéf francouzské diplomacie Fabius po skončení ministerských rozhovorů ve Švýcarsku.

Svět sledoval nejnovější ženevský dialog s napjatým očekáváním, protože jeho účastníci - šéfové diplomacií skupiny 5+1 (stálí členové Rady bezpečnosti OSN a Německo) a Íránu - dávali před víkendem najevo, že je naděje na rychlé dosažení dohody. Ta by měla zmírnit protiíránské sankce výměnou za omezení kontroverzního íránského jaderného programu.

Jednání v Ženevě k dohodě nevedla (zdroj: ČT24)