Moskva se zlobí na Poláky kvůli poškozené ambasádě: Omluvit, potrestat a zaplatit!

Moskva - Ruské ministerstvo zahraničí dnes mimořádně důrazně protestovalo proti pondělnímu napadení své ambasády při demonstraci ve Varšavě. Oslavy polského svátku nezávislosti provázely v centru města násilnosti krajní pravice, které vyústily v útok na areál ruského velvyslanectví. Na ambasádu letěly kameny, dlažební kostky a lahve, brána velvyslanectví se nakonec ocitla v plamenech. Moskva žádá oficiální omluvu, potrestání viníků a náhradu škod.

„V souvislosti s včerejšími nepokoji v okolí ruského velvyslanectví ve Varšavě byl polský velvyslanec Wojciech Zajaczkowski povolán na ruské ministerstvo zahraničí,“ uvádí se v krátkém prohlášení, jež ministerstvo zveřejnilo na svých webových stránkách.

Ruská strana velvyslanci sdělila, že žádá oficiální omluvu polských úřadů. Ruský majetek uvnitř areálu velvyslanectví byl prý poškozen a fungování ambasády bylo na několik hodin blokováno. „Jde o mimořádně závažné porušení vídeňské konvence o diplomatických stycích,“ uvádí se v protestní nótě. Kromě potrestání viníků a náhrady způsobených škod Rusko žádá od Varšavy i záruky, že se podobné incidenty v budoucnu nebudou opakovat.

Zpravodaj ČT Josef Pazderka:

„Jak polská vláda oficiálně odpoví na ruskou žádost o omluvu a náhradu škody, zůstává zatím otevřené. Nicméně Poláci sami teď vyšetřují, co se v centru Varšavy stalo. Další podrobnosti zveřejní polské úřady zítra.“

Policie zasahuje proti výtržníkům v centru Varšavy
Zdroj: ČT24/ČTK/imago stock&people

Personál velvyslanectví vyvázl bez úhony

Podle ruských diplomatů nepřežila útok polských extremistů vstupní brána do areálu ambasády, dřevěný přístřešek pro ostrahu a tři automobily. Celý prostor je zasypán odpadky, lahvemi a úlomky petard a dělobuchů. Poškozena je prý budova obchodního zastupitelství a kulturního centra. Personál velvyslanectví budovu včas opustil, řekla novinářům mluvčí ambasády Valerija Peržinská.

Podle polské agentury PAP dnes ráno polské ministerstvo zahraničí vyjádřilo nad incidentem politování. „Takové chování vůči (ruské) diplomatické misi zaslouží důrazné odsouzení a odporuje důstojným oslavám Dne nezávislosti,“ píše se v polském prohlášení.

Při pondělní demonstraci, která měla být oslavou polské nezávislosti, bylo podle polské televize sedm lidí zraněno a přes 70 radikálů bylo zatčeno. Demonstranti házeli po zasahujících policistech petardy a kameny a zapalovali auta, zatímco policisté odpovídali slzným plynem, vodními děly a gumovými projektily. Policie scénu ovládla až po několika hodinách.