Další Watersova cihla ve zdi: Díky veteránovi už ví, kde padl jeho otec

Londýn - Britský rocker a bývalý frontman Pink Floyd Roger Waters poděkoval básní 93letému válečnému veteránovi Harrymu Shindlerovi, který vypátral, kde za druhé světové války v Itálii padl Watersův otec. Malému Rogeru bylo tehdy pět měsíců. Eric Waters zemřel v únoru 1944 ve svých 31 letech po spojeneckém vylodění u Anzia. Jeho ostatky nebyly nalezeny, ale jeho jméno je uvedeno na vojenském hřbitově britského společenství u nedalekého Monte Cassina, kde se také odehrávaly intenzivní boje.

Otcova smrt inspirovala několik písní, které Waters napsal ještě pro Pink Floyd a které se objevily hlavně na albu The Wall. V jednom rozhovoru Waters uvedl, že v něm ztráta otce vyvolávala hluboký hněv. „Trvalo mi léta, než jsem se s tím vyrovnal. Byl nezvěstný, i když se mělo za to, že padl, tak jsem ještě docela nedávno čekal, že se vrátí domů,“ řekl Waters.

Brit Harry Shindler, který je předsedou veteránské asociace v Itálii, zjistil v armádních archivech a zpravodajských zprávách, že Eric Waters zahynul 18. února 1944 v palebném krytu několik kilometrů od moře poté, co se jeho rota stala terčem německého protiútoku. „Je to pěkně vlhké místo a v únoru 1944 to bylo ještě horší - počasí bylo příšerné, měli jsme hroznou zimu a všude bylo plno bahna,“ řekl Shindler, který u Anzia také bojoval.

Roger Waters mu poslal dopis s básní nazvanou One River (Jedna řeka) líčící palčivý pocit ztráty a bolest z toho, že nikdy nepoznal svého otce. „Je velmi jímavá. Myslím, že Roger byl vděčný, že jsem si dal tu práci a našel, kde jeho otec padl,“ řekl listu Shindler. Podle něj by měl Roger Waters příští rok v únoru jet do Itálie, kdy bude 70. výročí bitvy u Anzia. „Měl by odhalit památník svému otci. Město Anzio mu chce dát čestné občanství,“ řekl Shindler, který se o celé věci dozvěděl, když Roger Waters letos v březnu navštívil Monte Cassino, aby uctil otcovu památku.

„Harry je pozoruhodný člověk. Není to od něj jednorázová záležitost, dělá to léta. Věnuje život tomu, že zjišťuje, co se stalo s lidmi, kteří sloužili ve válce,“ řekl listu The Daily Telegraph 70letý Waters, který báseň napsal v 90. letech během konfliktu na Balkáně.