Lidé toužili vidět obrazy z Gurlittovy sbírky online, stránky spadly

Berlín - Německo zveřejnilo na internetu první část obrazů ze zabavené sbírky Cornelia Gurlitta. Zájem lidí byl ale tak velký, že web zkolaboval. Původ se zatím podařilo prokázat u třetiny z více než čtrnácti set děl. U ostatních ho bude potřeba ověřit. Němečtí celníci a policisté našli obrazy zabavené nacisty už loni při domovní prohlídce, ale o případu informovali teprve nedávno. Hodnota děl se odhaduje na miliardu eur.

Na webu magdeburské centrály pro pátrání po kradeném umění zveřejnily úřady obrazy od Canaletta, Eugena Delacroixe, Henriho Matisse, Marka Chagalla, Franze Marca, Carla Spitzwega i jiných umělců. Další zabavená díla mají být na těchto stránkách prezentována v následujících dnech. Nakonec úřady zveřejní všechny obrazy z Gurlittovy sbírky, což potěší veřejnost, která o to žádala.

Obrovský zájem - převážně ze strany možných dědiců uměleckých děl z valné části zřejmě
uloupených nacisty - způsobil kolaps příslušného webu. „Je prostě příliš mnoho lidí, kteří se na obrazy chtějí podívat, proto čelíme technickým problémům,“ konstatovala Sabine Kramerová z vládní Internetové databáze ztraceného umění. Několik rodin již prý uplatnilo nárok na některá z nyní objevených děl. Jsou mezi nimi i dědici židovského právníka z Drážďan Fritze Sala Glasera, jemuž údajně patřilo 13 z 25 obrazů zveřejněných na internetu.

Němečtí celníci a policisté našli v roce 2012 při domovní prohlídce, provedené kvůli podezření z daňového podvodu, v bytě nyní osmdesátiletého Gurlitta 1 406 obrazů, jejichž hodnota se odhaduje na miliardu eur. O případu ale úřady informovaly teprve nedávno.

Dveře Gurlittova přístřešku
Zdroj: ČT24/ČTK/APA/BARBARA GINDL

Gurlitt je synem obchodníka s uměním. Podle německého tisku dospěli vyšetřovatelé z Celního kriminálního úřadu k závěru, že velká část zabavené sbírky mu patřila po právu.

Podle augsburského státního zastupitelství je potřeba prověřit původ asi 970 z nich. Zhruba 380 děl podle úřadů nejspíš patří do kategorie nacisty potíraného „zvrhlého umění“, u zbývajících přibližně 590 kusů sbírky je nutné zjistit, zda je hitlerovský režim zabavil právoplatným majitelům. Německé úřady dokonce vytvořily speciální expertní tým, který bude pracovat souběžně s vyšetřovateli.

Obraz z Gurlittovy sbírky
Zdroj: ČT24/www.br.de

Gurlitt se konečně odhodlal opustit byt

Podle svědků, na něž se odkazuje list New York Times, opustil Gurlitt svůj byt, v němž setrvával řadu dní. Zavolal si taxi a v doprovodu neznámé ženy zamířil na letiště. Kam se chystá, list neuvedl.

Od začátku aféry muž odmítal dávat rozhovory a nebral telefony. Gurlittův soused uvedl, že pouze vyvěsil na dveře ceduli, kde vyzýval veřejnost, aby ho nechala na pokoji. Prý trpí srdeční slabostí. Brzy by ale měl vydat písemné prohlášení.

Obraz nalezený v bytě Cornelia Gurlitta
Zdroj: ČT24