Kolik dostane bostonský mafián? Obžaloba žádá dvě doživotí plus pět

Boston - Dvě doživotí plus pět let. Takový trest požaduje prokuratura pro známého mafiána Jamese Bulgera za vraždy, obchod se zbraněmi a další trestné činy. V srpnu jej soud uznal vinným z jedenácti z původních devatenácti vražd, z nichž byl obžalován. Rozsudek může padnout ještě dnes.

Policie mu dala přezdívku „bělouš“. James „Whitey“ Bulger ji ale natolik nenáviděl, že ostatním doporučil, aby mu radši říkali Jimmy, pokud chtějí zůstat naživu. Brutální šéf šéfů v 70. a 80. letech tahal za všechny mafiánské nitky v jižním Bostonu. „Chtěl být co nejsilnější, nejmocnější a nejbohatší. Tvrdí hoši se před ním třásli,“ říká jeho bývalý komplic John Shea.

Usámu bin Ládina znal celý svět, Bulgera možná jen celá Amerika. A přesto na seznamu nejhledanějších osob FBI dlouho figuroval za asi nejznámějším teroristou hned na druhém místě. Policie ho kdysi najala jako informátora, aby pronikla do bostonské mafie. Bulger to ale dokázal otočit a naopak vysával informace z detektivů. Poslední echo dostal v 90. letech - podařilo se mu uniknout a dlouho se skrývat. Zdroje, které u policie měl, mu ale postupně vyschly. FBI ho zatkla před dvěma lety.

Reportáž Martina Řezníčka (zdroj: ČT24)

Z vězení už Bulger živý asi nevyjde. Jeho život se ale možná opět dostane na plátno – jako v roce 2006 ve filmu Skrytá identita. Právě končící soud totiž vyvolal novou poptávku po jeho příběhu a filmů se připravuje hned několik.