Vyšší bere: Souboj amerických mrakodrapů rozhodla anténa

Chicago/New York - Západní polokoule má novou nejvyšší budovu. Její stavba ale vzbudila ve Spojených státech jistou kontroverzi. Mrakodrap, který roste na místě zničených dvojčat v New Yorku, totiž předstihne dosud nejvyšší americkou budovu Willis Tower v Chicagu. Vedení Chicaga nese prohru těžko – a tím hůř, že za překonání „toho jejich“ mrakodrapu může pouze kovová věž.

Jsou kovové a trčí k nebi ze střechy mrakodrapu. Je mezi nimi ale jeden zásadní rozdíl. Na střeše One World Trade Center je věž, kdežto na Willis Tower pouze obyčejná anténa. Organizace pro výškové budovy rozhodla, že 124 metrů vysoká konstrukce je nedílnou součástí newyorské stavby a započítává se tak do celkové výšky 541 metrů. Bez ní by na chicagskou Willis Tower (do roku 2009 nazývanou Sears Tower) zdaleka nestačila. Ta má ale smůlu, protože antény na střechu dostala až několik let po dokončení.

„Nevěříme, že tu věž někdy z budovy sundají nebo upraví. Tahle stálost je klíčovou součástí našeho rozhodnutí,“ vysvětlil předseda Komise pro výškové budovy Timothy Johnson výběr newyorské budovy.

Willis Tower
Zdroj: ČTK/AP/M. Spencer Green

V případě One World Trade Center hraje důležitou roli taky symbolika. S věží je budova vysoká 1776 stop, které připomínají rok vyhlášení americké nezávislosti. Bez ní má stejnou výšku jako dvojčata zničená teroristickými útoky.

Chicago ale vlastenecké argumenty neobměkčily. „Když to vypadá jako anténa, chová se to jako anténa, tak hádejte co… je to anténa,“ hořekuje chicagský starosta Rahm Emanuel.

Mezi Chicagem a New Yorkem to vře a Komise pro výškové budovy, jejíž členové roky neměli co měřit, si od toho slibuje, že jí přibude práce. „Naše země roky nestavěla vysoké budovy - na rozdíl od Asie a Blízkého východu. Myslím, že je pro zemi skvělé mít takovou zdravou rivalitu. Možná to Chicago může příště otočit,“ tvrdí Johnson.

Závody ve stavění do nebes se zatím soustředí jinam. Osm set třicet metrů nejvyšší budovy světa - dubajské Burdž Chalífa - chtějí překonat v Saúdské Arábii, kde vzniká mrakodrap vysoký rovný kilometr. Rivalita, i když v menším měřítku, není cizí ani Česku. Tuzemský primát drží od letošního jara brněnská AZ Tower. Se 111 metry překonala o pouhé dva metry City Tower na pražské Pankráci. Původně měla být menší. Brno ale nakonec převýšilo Prahu díky bonusové ocelové konstrukci na střeše.

Boj o nejvyšší budovu v USA (zdroj: ČT24)