Na pomoc živořícím Filipíncům dorazila americká letadlová loď

Manila – Lidé v oblastech postižených tajfunem Haiyan začali pohřbívat do masových hrobů mrtvé, jichž je podle prozatímní oficiální bilance 2357. Obyvatelé nejhůře zasažených oblastí se stále potýkají s katastrofálním nedostatkem potravin, piné vody a základních hygienických prostředků. Úřady oznámily, že může trvat až šest týdnů, než budou obnoveny dodávky elektřiny do prvních měst. K Filipínám dnes dorazila americká letadlová loď George Washington.

Nasazení letadlové lodě má zásadně urychlit pomoc přeživším, z nichž velká část trpí šestým dnem bez potravin, vody a léků - ztrojnásobí se totiž počet vrtulníků používaných k přepravě pomoci. Helikoptéry této lodi jsou denně schopny dopravit stovky tun vody a mají se podílet také na pátracích a záchranných operacích. Letadlovou loď George Washington doprovázejí ještě další dvě plavidla. Jiné dva americké torpédoborce už u souostroví kotví.

Americký generál Paul Kennedy řekl, že pomoc USA Filipínám po tajfunu Haiyan dosáhne pravděpodobně největšího rozsahu, s jakým země na nějakou humanitární krizi kdy reagovala. Humanitární pomoc v podobě financí, zásob a záchranných týmů slíbily a v mnoha případech již vyslaly i ostatní země. Kupříkladu Japonsko chce vypravit až tisícovku svých vojáků, což by mělo být největší zahraniční nasazení členů japonské armády od druhé světové války.

Pomoc Filipínám:

Tajfun Haiyan na Filipínách zasáhl podle OSN 11 milionů lidí. Místní činitelé předpokládají, že počet obětí by mohl ještě významně vzrůst, a to až na 10 000, protože některé oblasti zůstávají stále odříznuty od světa.

Filipínský ministr energetiky Jericho Petilla sdělil, že by mohlo trvat šest týdnů, než se první tajfunem zasažená města dočkají dodávek elektřiny. Podle Petilly živel porazil množství sloupů elektrického vedení a poničeny byly také elektrárny. 

Kritika pomohla: Čína zvýšila pomoc Filipínám

O dalších 1,64 milionu dolarů zvýšila dnes Čína částku určenou na pomoc Filipínám. Stalo se tak poté, co se Peking stal terčem kritiky kvůli tomu, že původně nabídl až nápadně malou částku na pomoc. Druhá největší ekonomika světa slíbila v pondělí souostroví, s nímž vede tvrdý teritoriální spor, pouhých 200 000 dolarů.

Částka 200 000 dolarů, kterou Čína s 1,33 miliardy obyvatel jako prvotní pomoc nabídla, odpovídá sumě čtyř milionů korun, již vyčlenila jako okamžitou humanitární pomoc Česká republika s desetimilionovou populací. Spojené státy rozhodly, že Filipínám darují jako okamžitou pomoc 20 milionů dolarů, Británie 16 milionů dolarů a Spojené arabské emiráty a Japonsko dají deset milionů.

Čína a Filipíny vedou vleklý spor o strategickou oblast v Jihočínském moři, kterým vedou významné námořní trasy a v němž jsou předpokládána rozsáhlá naleziště nerostných surovin, včetně ropy. Konfliktní území zahrnuje řetězec útesů a skalnatých ostrůvků, který je v Číně nazýván Chuang-jen a na Filipínách Scarborough Shoal (Mělčina Scarborough). Manila tvrdí, že čínské lodě ostrůvky od loňska okupují, a chce, aby o celé záležitosti rozhodl mezinárodní soud.