Pohřeb ubodaného Izraelce byl i veřejným protestem

Jeruzalém - Stovky lidí přišly na pohřeb mladého izraelského vojáka v Nazaretu. Osmnáctiletého Edena Atiase ubodal v autobusu o dva roky mladší Palestinec. Vojenský pohřeb byl nejen posledním rozloučením, ale i veřejným protestem. Lidé večer demonstrovali i na autobusové stanici v Afule, kde k incidentu došlo. Pravděpodobného útočníka už zatkla policie a armáda prohledala i dům rodiny šestnáctiletého Husajna Gavadry.

Mladý Palestinec z města Džanín, který byl v Izraeli nelegálně, zaútočil na osmnáctiletého vojáka nožem v autobuse, který jel ze severoizraelské Afuly do Tel Avivu. Podezřelý útočník při výslechu uvedl, že šlo o pomstu za věznění dvou bratranců - jeden si v izraelské věznici odpykává trojnásobné doživotí za vraždy během intifády, druhý dostal 12 let. Izraelští politici vidí vinu i na straně palestinských úřadů. „Spolupachateli vraždy jsou vzdělávací systém, noviny vydávané samosprávou, mešity a další místa v palestinské společnosti, plná podněcování. Pokud chceme skutečný mír, musí to skončit,“ prohlásil izraelský premiér Benjamin Netanjahu.

Izraelští osadníci s pomstou za vojákovu smrt příliš dlouho nečekali. Na oplátku podpálili dům několika Palestinců na západním břehu Jordánu.

V Nazaretu pohřbili zavražděného izraelského vojáka (zdroj: ČT24)

Osamocených útoků na židovské osadníky na západním břehu Jordánu poslední dobou přibývá, palestinské útoky na území Izraele jsou ale spíše výjimkou, protože Palestinci ze západního břehu potřebují pro vstup na toto území povolení.

Nynější incident může ovlivnit pokračování mírových rozhovorů mezi Izraelem a Palestinci. Ta nyní stagnují poté, co byla od července obnovena po zásahu americké diplomacie. Palestincům vadily plány na výstavbu 20 000 nových bytů v židovských osadách na západním břehu. Od výstavby bytů ale zatím Netanjahu ustoupil, mimo jiné i kvůli jednání kolem íránského jaderného programu. Osady jsou jednou z vážných komplikací mírového procesu, protože stojí na území, kde má vzniknout samostatný palestinský stát. Žije v nich několik set tisíc Izraelců.