Princ Charles slaví pětašedesátiny, důchod chce věnovat charitě

Londýn – Britský následník trůnu princ Charles dnes slaví 65. narozeniny a stal se tak oficiálně důchodcem. Penzi, kterou bude pobírat, věnuje charitě. Již před dvěma lety překonal dosavadní rekord britské monarchie v délce čekání na královskou korunu. Nechal se ale slyšet, že mu současná situace spíše vyhovuje. Má čas věnovat se svým četným koníčkům, může cestovat a navštěvovat své vnouče. Královna již ale naznačila, že mu chce postupně určité královské povinnost přenechávat. Zítra například poprvé zastoupí královnu na zasedání zemí Commonwealthu.

Britská královna Alžeběta II. poté, co oslavila své 85. narozeniny, oznámila své přání více svých povinnosti přenechat právě Charlesovi. I jeho účast na zasedání Britského společenství na Srí Lance je součástí příprav na královskou kariéru. Princ Charles se ale před nedávnem nechal slyšet, že na trůn nijak zvlášť nepospíchá. Prvorozený syn královny Alžběty holduje mnoha koníčkům od architektury přes zahradničení až po koňské pólo. A jako král by se některých z nich musel vzdát.

Živostní prostředí a architektura: Charles k nelibosti mnohých rád řekne svůj názor

Avšak až na trůn jednou nastoupí, měl by se díky své dlouholeté přípravě stát panovníkem kompetentním. „Na druhé straně není žádným tajemstvím, že on vstupuje do některých veřejných debat o londýnské architektuře či ochraně životního prostředí (…) Někdy jeho veřejné intervence budí u veřejnosti nelibost, protože od monarchy se očekává, že bude vždy a za každých okolností nad věcí,“ dodal spolupracovník ČT v Londýně Ivan Kytka.

Jako důchodce bude Charles pobírat penzi, kterou se rozhodl věnovat charitě pomáhající starým lidem. Na britské poměry ale nebude příliš vysoká – po zdanění mu zůstane v kapse měsíčně deset tisíc korun. Má ale na ni nárok, protože si během několikaleté služby u námořnictva pravidelně platil sociální pojištění. Jako historicky první člen královské rodiny se také vzdal privilegia neplatit daně a začal přispívat do státní pokladny.

Princ Charles Philip Arthur George se narodil v Buckinghamském paláci v centru Londýna. Coby příslušníkovi královského rodu se mu dostalo vzdělání na prestižních soukromých školách v Británii a Austrálii. Poté, co na univerzitě v Cambridgi získal titul bakaláře umění, vstoupil do pětileté služby u námořnictva. V roce 1981 se princ Charles oženil s Dianou Spencerovou.

Pohádková svatba, kterou v přímém přenosu sledovaly miliony lidí po celém světě, však páru štěstí nepřinesla. Manželství, z něhož vzešli dva potomci - princové William a Henry - se počátkem 90. let rozpadlo a v srpnu 1996 bylo oficiálně rozvedeno. Po tragické smrti princezny Diany Charles přestal před veřejností skrývat svůj dlouholetý blízký vztah s Camillou Parker-Bowlesovou, kterou si v dubnu 2005 vzal za manželku.