Časopis připodobnil poslankyni k opici. Je to rasismus, zuří politici

Paříž – Titulní stránku francouzského ultrapravicového časopisu Minuta, kde je černošská ministryně spravedlnosti Kristian Tobiraová připodobňována k opici, jednoznačně odsoudila téměř celá politická scéna. Podle časopisu se jedná o pouhou satiru. Nicméně francouszká vláda již hledá způsob, jak šíření časopisu zabránit.

„Vychytralá jako opice. Taubiraová zase našla svůj banán.“ Na titulní straně volně přístupného časopisu se objevily urážky, které rozhýbaly francouzskou společnost. „Ty výroky jsou krajně násilné, protože usilují o moje vyloučení z lidské rodiny,“ reagovala Taubiraová.

Redakce uznává, že překročila všechny hranice, obvinění z rasismu ale odmítá. Přesto už ministr vnitra hledá způsob, jak časopis zastavit. „V příštích hodinách musíme prostudovat prostředky, které můžeme přijmout, abychom zabránili šíření tohoto časopisu,“ uvedl ministr vnitra Manuel Valls.

Titulní strana ultrapravicového časopisu
Zdroj: ČT24

Výpad ostře odsuzuje i konzervativní opozice. „Všichni Francouzi a Francouzky jsou šokováni tím, že nějaký časopis mohl takhle hlásat rasistické názory,“ podotkl předseda konzervativní strany UMP Jean-François Copé. Jenže omezit distribuci časopisu není tak snadné. Ví to i samotná ministryně, která zatím na časopis žádnou žalobu nepodala. „V takových případech je to vždycky komplikované, protože existuje svoboda názoru, ale taky jsou tu věci, které prostě nesmí procházet,“ dodal odborník na mediální právo Richard Malka.

Je to divoška, pustila se do Taubiraové krajní pravice

Ministryně nečelí rasistickým urážkám poprvé. Už před třemi týdny o ní jedna z kandidátek krajně pravicové Národní fronty Anne-Sophie Leclereová prohlásila, že patří někam do pralesa. Na své internetové stránce to dokonce podpořila montáží, která tvrdila, že v osmnácti měsících byla ministryně opice. „Je to normální divoška. Radši bych ji viděla někde na stromě ve větvích než takhle ve vládě,“ řekla. Za takové chování ji Národní fronta vyloučila ze svých řad. Krajní pravice ale Taubiraovou kritizuje už dlouho, třeba i kvůli tomu, že loni prosadila zákon o sňatcích homosexuálů.

Francouzští politici odsoudili rasistický časopis (zdroj: ČT24)