Tolokonnikovová je v nemocnici pro pacienty s tuberkulózou

Moskva - Ruská rockerka Naděžda Tolokonnikovová, odsouzená za loňskou „punkovou modlitbu“ v moskevském kostele, leží ve vězeňské nemocnici pro tuberkulózní pacienty, kde možná zůstane do konce svého trestu. Moskevskému rozhlasu to řekl manžel odsouzené Pjotr Verzilov. Tolokonnikovovou vězeňská správa nedávno přepravila z vězení v Mordvinsku, kde si stěžovala na šikanu, do vězeňské nemocnice v sibiřském Krasnojarsku.

O místě internace Tolokonnikovové nebyly téměř měsíc žádné zprávy, kontakt s manželkou neměl ani Verzilov. Punkerka, která se spolu s dalšími členkami hudební skupiny Pussy Riot dostala na stránky světových médií po protestním koncertu v moskevském chrámu Krista Spasitele, byla za hanobení církve odsouzena ke dvěma letům vězení. Na protest proti poměrům v mordvinském vězení držela hladovku a žádala o přeložení. Na svobodu má vyjít příští rok v březnu.

Na cestě z Mordvinska na Sibiř, dlouhé asi 3 800 kilometrů, byla Tolokonnikovová 26 dní. Prošla káznicemi v Omsku a Ťumeni, než byla umístěna ve věznici v sibiřské obci Nižnij Ingaš. Odtud byla transportována do krasnojarské nemocnice.

Na podmínky ve vězeňské marodce, vyhrazené tuberkulózním pacientům, si podle Verzilova nijak výrazně nestěžuje. Po hladovce měla poměrně vážné zdravotní komplikace, z nichž se nyní zotavuje. Verzilov nevylučuje, že v nemocnici jeho žena až do konce trestu zůstane.

Tolokonnikovová, stejně jako další členka Pussy Riot Marija Aljochinová, se proti dvouletému trestu opakovaně odvolávala, žádala o jeho prominutí či zkrácení. Žádné její prosbě ale soudy nevyhověly. V mordvinském vězení, kam byla původně umístěna, byla údajně vystavena šikaně a výhrůžkám smrtí. Na správu tamní věznice podala žalobu, o níž ruské soudy dosud nerozhodly.

Vydáno pod