Rozhodnuto. Sýrie se musí zbavit chemických zbraní do konce června

Haag - Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW) včera večer přijala plán na likvidaci syrského arzenálu – tisíc tun bojových látek se zničí do poloviny roku 2014, a to mimo syrské území, nejtoxičtější chemické bojové látky musí být ze Sýrie vyvezeny už do konce roku. Rozhodnutí OPCW je výsledkem americko-ruské dohody řešení syrské krize, kterou vyvolal nedávný chemický útok v Damašku.

„Výkonná rada Organizace pro zákaz chemických zbraní přijala orientační plán na zničení všech chemických zbraní v Sýrii do konce června 2014. Většina látek, hlavně ty nejtoxičtější z nich, musí být mimo syrské území do 31. prosince 2013,“ informoval mluvčí OPCW Christian Chartier.

Právě do 15. listopadu měla OPWC podle rezoluce OSN rozhodnout o tom, jak budou syrské zbraně zničeny. Rozhodnutí tak přišlo v nejzazším možném termínu. Lhůty organizace stanovila na základě americko-ruského plánu, který zaštítila OSN.

„Připravili jsme jasnou cestu,“ konstatoval generální ředitel OPWC Ahmet Üzümcü. „Nastavuje pro syrskou vládu ambiciózní milníky, které bude muset splnit. Příští fáze bude ze všech nejnáročnější a pro její přesné provedení bude zapotřebí vytvořit bezpečné prostředí pro ověření a převoz chemických zbraní. Pokračující mezinárodní podpora a pomoc bude pro celou věc dál klíčová.“

Albánie likvidaci odmítla, podílet se na ní chce Skandinávie

Počítá se s tím, že vzhledem k bojům v Sýrii bude část arzenálu k likvidaci vyvezena do jiné země. Je ale ještě nezbytné vypracovat plán, jak chemické látky bezpečně provézt přes syrské území zmítané občanskou válkou do přístavu v severní Sýrii. Komplikaci navíc způsobilo rozhodnutí Albánie, která odmítla americkou žádost o to, aby byla na jejím území likvidace chemických zbraní umožněna. „Pro Albánii je nemožné podílet se na takové operaci, protože pro to nemá kapacity,“ řekl albánský premiér Edi Rama.

Uvažovalo se také o přesunutí syrských bojových látek do Norska. Jeho ministr zahraničí Börge Brende naznačil, že Norsko se do operace zapojí - do Sýrie pošle civilní nákladní loď a fregatu námořnictva, které by měly chemikálie převézt na místo zničení. Likvidaci syrských zbraní označil za povinnost Norska. Přiznal také, že operace nebude bez rizika. Vyslání lodi a navíc doprovodu pro zajištění bezpečnosti expertů OPCW nabídlo také Dánsko.

OPCW rozhodla o likvidaci syrské chemie (zdroj: ČT24)