Manažer Krejčířových firem skončil v poutech

Johannesburg - Jihoafrická policie zatkla manažera firem Radovana Krejčíře Ivana Savova a obvinila ho z podvodu. Krejčířovi a jeho ženě zabavil finanční úřad kvůli daňovým nedoplatkům veškerý majetek. Vyšetřování jihoafrických finančních aktivit Radovana Krejčíře podle místních médií vrhá nové světlo na případy vražd, které se v jeho okolí staly.

Z dokumentů, které souvisejí s Krejčířovým obstaveným majetkem, podle médií vyplývá, že jedna z obětí úterního bombového útoku formálně vlastnila společnost zastřešující Krejčířovy obchody. Informoval o tom web listu Mail&Guardian. Při výbuchu v Krejčířově směnárně Moneypoint na johannesburském předměstí zemřeli dva lidé - uprchlý český podnikatel Jan Charvát a Jihoafričan Ronny Bvuma. Ten byl přitom majitelem firmy Crosspoint, jež na trhu působila jako Moneypoint.

Policie se domnívá, že Bvuma vystupoval jako takzvaný bílý kůň a že obchodní společnost údajně zakoupil v roce 2012. Během vyšetřování dřívějších Krejčířových daňových nesrovnalostí Bvuma prohlásil, že o operacích firmy Crosspoint nemá žádné povědomí a že ji řídí Bulhar Ivan Savov. Toho ve čtvrtek večer policie kvůli podezření z praní špinavých peněz zadržela, předstoupit před soud by prý měl v pondělí.

Události - Krejčířův manažer zatčen (zdroj: ČT24)

Podle jihoafrického berního úřadu (SARS) se Savov označil za manažera, který má na starost všechny obchody Krejčířovy manželky Kateřiny. Jihoafrická média uvedla, že na Krejčířovou je registrována řada nemovitostí a podniků a sám Krejčíř v minulosti opakovaně prohlásil, že je chudý a že mu finančně pomáhá manželka.   

SARS v pátek prozatímně zabavila majetek celkem 14 společností. Pod kontrolou úřadů je nyní mimo jiné 11 aut včetně Krejčířových luxusních sportovních vozů Lamborghini a Porsche a také Krejčířova rezidence v Bedfordview.

Samotný Krejčíř má teď dva týdny na to, aby se proti rozhodnutí daňové správy odvolal k soudu. Problémy s majetkem přitom řeší i v Česku. Kvůli nezaplacení 50milionové soudní pokuty mu exekutor zablokoval vilu ve středočeských Černošicích. Podle Krejčíře je to nezákonné, protože vila patří jeho ženě Kateřině. 

Samotná dražba Krejčířova domu je ale zatím v nedohlednu. Manželka Radovana Krejčíře, na kterou je dům oficiálně napsaný, totiž podala soudu návrh na odklad exekuce. Soud dosud pravomocně nerozhodl. I po osmi letech od Krejčířova útěku z Česka tak vila zůstává prázdná.