Krachnou koaliční námluvy SPD s Merkelovou? Ve hře je i Levice

Berlín - Ani po celostátním sjezdu Sociální demokracie (SPD) není jisté, zda členové strany nezabrání dalším jednání o velké koalici s CDU/CSU kancléřky Merkelové. Navíc si socialisti otevřeli vrátka k jednání s postkomunistickou Levicí. Konzervativci se zase mezi sebou přou o mýto pro zahraniční řidiče.

Lipský sjezd německých sociálních demokratů měl kromě volby vedení i jiné důležité téma – otázku povolební spolupráce. SPD získala v zářijových volbách necelých 26 procent hlasů. Má sice druhou nejsilnější parlamentní frakci, výrazně ale zaostala za suverénně vítěznými konzervativci kancléřky Merkelové. Těm o pouhých pět mandátů unikla nadpoloviční většina křesel v dolní komoře parlamentu. Jelikož se do něj nedostal stávající koaliční partner CDU/CSU, liberálové z FDP, rozhodl se blok Merkelové pro jednání o vytvoření kabinetu s SPD, s níž kancléřka vládla už v letech 2005 až 2009. 

Jenže jak se zdá, pro velkou část sociálních demokratů je svazek s Angelou Merkelovou nestravitelný. A můžou mu zabránit, 13. prosince o něm bude přes 400 tisíc straníků hlasovat v referendu.  

SPD proto vynáší dosud zakázaný trumf - spolupráci s postkomunistickou stranou Levice. Přestože třetinu jejích členů podezřívá policie z extremismu. „Ano, jsme vůči takové koalici otevření,“ přiznal předseda SPD Sigmar Gabriel.

Předtím by se ale Levice musela mimo jiné zříct svého požadavku na vystoupení z NATO. Rýsuje se levicová koalice, nebo se Gabriel snaží Merkelovou zatlačit na politickém hřišti do obrany? Nebyl by sám. I sesterská strana jejích křesťanských demokratů, bavorská CSU, si klade podmínky – v první řadě dálniční mýto pro zahraniční řidiče. A mezi konzervativci to jiskří, CDU je totiž proti.

Povolební vyjednávání v Německu (zdroj: ČT24)