AI: Katar zachází s dělníky jako se zvířaty

Dauhá - Organizace Amnesty International (AI) vystoupila s ostrou kritikou Kataru. Tamní firmy podle ní porušují lidská práva zahraničních dělníků, kteří pracují na stavbách stadionů pro fotbalové mistrovství světa v roce 2022. Organizace v nové zprávě uvádí, že bydlí v přeplněných a špinavých ubytovnách a předáci je šikanují. S dělníky prý zacházejí jako se zvířaty. Kritika míří i na Mezinárodní fotbalovou federaci FIFA.

Zneužívání zahraničních dělníků jako rutina, a to v jedné z nejbohatších zemí na světě, varuje AI v nové zprávě nazvané „Temná stránka migrace“. „Problém porušování lidských práv zahraničních dělníků v Kataru je velmi rozšířený a dost závažný. Nejsou to jen ojedinělé případy,“ prohlásil šéf Amnesty International Salil Shetty.

Organizace uvádí, že v Kataru pracuje celkem 1,35 milionu zahraničních pracovníků, což představuje zhruba 94 procent veškeré pracovní síly. A přicházejí hrozivá čísla – podle zprávy AI zadržují 90 procent pasů dělníků jejich zaměstnavatelé. Pětina pracovníků často nedostává plat a další pětina z nich nedostává takový, na jakém se se zaměstnavatelem dohodla. Řada dělníků dělá jinou práci, než původně měla.

Stavební firmy a katarské orgány selhaly, co se týká ochrany práv dělníků. „Zaměstnavatelé v Kataru projevili děsivou neúctu k základním lidským právům migrujících pracovníků,“ konstatoval Shetty. Zahraniční dělníci často pracují pro malé a střední podniky - subdodavatele významných firem. Velké firmy přitom nejsou schopny zajistit, aby dělníci nebyli zeužíváni. „Tolerovat jakékoli formy vykořisťování je neodpustitelné,“ upozornil Shetty.

Amnesty International uskutečnila přes 200 rozhovorů jak s nepálskými dělníky, tak i jejich zaměstnavateli a vládními úředníky v souvislosti s projekty spojenými s fotbalovým mistrovstvím v roce 2022. Dělníci mimo jiné prohlásili, že s nimi zaměstnavatelé zacházejí „jako s dobytkem“, když musejí pracovat 12 hodin denně 7 dní v týdnu ve vedru a v nebezpečných podmínkách. Děsivé jsou prý i jejich ubytovny.

Některým migrantům bylo prý vyhrožováno pokutami nebo dokonce deportací, pokud se neukážou v práci, i když jim nikdo nezaplatil, napsala AI. V roce 2012 prý skončilo v nemocnici v Dauhá asi tisíc dělníků, kteří spadli z výšky. Deset procent z nich má trvalé následky a úmrtnost je podle organizace „významná“.

James Lynch, odborník na problematiku zahraničních dělníků (AI)

„FIFA se nemůže v této záležitosti zříct zodpovědnosti. Světový šampionát nese její jméno, její povinností tedy je, aby garantovala lidská práva.“

Nepálci v Kataru otročí, napsal britský The Guardian

V poslední době se nejedná o první zprávu, která si všímá situace v Kataru. Britský list The Guardian nedávno napsal, že tisíce Nepálců musejí v zemi doslova otročit. Žijí ve špinavých ubytovnách a často nedostanou jídlo ani pití, i když musejí splácet významné dluhy. Třicet dělníků už prý vyhledalo útočiště na velvyslanectví v Dauhá, když chtěli uniknout drsným pracovním podmínkám, kterým ke konci léta podlehly desítky Nepálců.

Katarská vláda začátkem října oznámila, že má v plánu Guardian zažalovat. Podle náměstka katarského ministra práce Husajna Mully kupříkladu zemřelo o dvě třetiny dělníků méně, než uváděl list. Prý nejde o nic znepokojivého.

Horizont 24 o novodobém otroctví (zdroj: ČT24)