Spojené státy popřely slova Karzaje a omlouvat se nehodlají

Washington - Bílý dům se v rámci chystané dohody nechystá omluvit Kábulu za některé své vojenské operace v Afghánistánu. Uvedla to bezpečnostní poradkyně Susan Riceové, která tak popřela slova mluvčího afghánského prezidenta Hámida Karzaje. Podle dřívějšího prohlášení měl Barack Obama připustit chyby Američanů ve válce proti terorismu. „Žádná omluva Spojených států Afghánistánu není třeba, právě naopak,“ prohlásila Riceová.

Připravovaná bezpečnostní dohoda mezi USA a Afghánistánem má zajistit další přítomnost amerických vojáků i po stažení většiny západních jednotek v příštím roce. Podle Kábulu je návrh připraven, takže se jím může zabývat afghánská Velká rada (Lója džirga). Tato tradiční paštunská instituce, která má vyšší pravomoc než parlament, zahájí své jednání ve čtvrtek.

Ujednání mimo jiné předpokládá pronajímání určitého počtu vojenských základen v Afghánistánu Američanům nebo vynětí příslušníků americké armády z afghánské jurisdikce, což jim zaručuje imunitu ve vztahu k afghánské justici.

Vojáci v Afghánistánu
Zdroj: ČT24

V posledních dnech však doprovázejí návrh dohody protichůdné informace. Už v říjnu Washington s Kábulem oznámily, že se v zásadě shodly na většině klíčových částí dokumentu, v sobotu pak Karzaj prohlásil, že je vše dojednáno. V pondělí ale některá média oznámila, že afghánská vláda nesouhlasí s tím, aby američtí vojáci mohli po roce 2014 vykonávat domovní prohlídky.