Zemřel biochemik Sanger – poslední žijící dvojnásobný laureát Nobelovy ceny

Londýn – V 95 letech zemřel britský biochemik Frederick Sanger – jeden ze čtyř lidí v dějinách, kterým byla hned dvakrát udělena Nobelova cena. Kromě něj získali dvě Nobelovy ceny Marie Curieová-Sklodowská, John Bardeen a Linus Pauling.

Sanger jako první na světě v roce 1955 kompletně popsal strukturu první bílkoviny, konkrétně inzulínu. Poté se mu povedlo rozklíčovat sled bází v prvním uceleném genomu, který patřil viru. K oběma těmto účelům vypracoval vědecké postupy, které se ve své podstatě používají dodnes. Právě tyto objevy mu vynesly dvě Nobelovy ceny za chemii v letech 1958 a 1980.

„Smrt velké osobnosti většinou nutí ke zveličování, ale přínos Freda Sangera pro moderní biochemii je opravdu nedocenitelný. Jeho objev dvou velevýznamných technických postupů pro sekvencování proteinů a nukleových kyselin rozevřely pole zkoumání v molekulární biologii, genetice a genomice,“ prohlásil profesor Colin Blakemore, bývalý ředitel britské Rady pro lékařský výzkum (MRC).

Sangera pro jeho vědecký obor získal starší bratr, následně mu otec – praktický lékař – umožnil studia na univerzitě v Cambridge. Tam také Sanger získal v roce 1943 doktorát z biochemie a instituci zůstal věrný po celý svůj aktivní vědecký život.