Recept na dlouhý život podle diktátora Kim Ir-sena

Pchjongjang - Severokorejský diktátor Kim Ir-sen se sice dožil úctyhodného věku, v plánu měl ale mnohem odvážnější číslo. Podle jihokorejského listu Chosun se chtěl dožít nejméně 120 let a stát se nejdéle žijícím člověkem. Stejnou budoucnost plánoval i pro svého syna Kim Čong-ila. Pomoci mu měl speciální lékařský tým. A jeho recept na věčné mládí? Autokrat prý chodil pravidelně na krevní transfúze a malé děti se ho často snažily rozesmát předváděním „roztomilých scén“.

Speciální tým, který měl na starosti Kim Ir-senův dlouhý život, rozhodl, že se vládce musí pravidelně smát. „Pozvali jsme divadelní herce, kteří hráli komedie. Pětileté děti mu předváděly roztomilé věci,“ konstatovala lékařka Kim So-yeonová, která se o vůdcovo zdraví starala mezi lety 1982 až 1992. Pak ale ztratila iluze, co se KLDR týká – a prchla do Jižní Koreje, kde vydala knihu o výzkumu zaměřeném na dlouhý život.

Kim Ir-sen údajně miloval zahraniční filmy a nashromáždil sbírku čítající 20 tisíc filmů. Proslavená byla hlavně jeho láska k postavičce Daffy Duck. Lékaři možná vůdci naordinovali i každodenní dávku filmů od Disneyho. Diktátor zároveň často podstupoval krevní transfúze od mladších mužů a jeho lékaři poctivě zaznamenávali, co jí. Speciální tým také zkoumal léčivé vlastnosti více než 1 700 bylin.

Dynastie má svůj kult. Kim Ir-sen se stal prezidentem na věčnost

Kim Ir-sen žil v letech 1912 až 1994. Jako politický vůdce země působil od vzniku KLDR až do své smrti. V Severní Koreji vybudoval komunistický totalitní režim, který v některých ohledech připomíná SSSR. Diktatura patří k nejtvrdším na světě. Severokorejská propaganda navíc vytvořila kolem osoby Kim Ir-sena i celé jeho rodiny kult. Dny jeho narození a úmrtí jsou kupříkladu oslavovány jako severokorejské státní svátky. Severokorejci považují Kim Ir-sena za „věčného prezidenta“.

Kim Ir-senův syn Kim Čong-il se podle ruských pramenů narodil 16. února 1941 na Sibiři, kam se jeho otec coby partyzán uchýlil před japonskou armádou. Oficiální severokorejská historiografie ale razí verzi, že se narodil o rok později na úpatí hory Pektusan, odkud podle mýtů vzešel zakladatel prvního korejského státu.

Kim Čong-il
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

Obří armáda i atomovka. Kim Čong-il toho stihl hodně

Vůdce stalinistického státu zemřel v prosinci 2011 - 17 let poté, co převzal vládu po svém zesnulém otci a prvním vůdci KLDR Kim Ir-senovi. Kim Čong-il řídil Severní Koreu pevně. Pokračoval v otcově politice tvrdé pěsti a vybudoval pátou největší armádu světa. V roce 2006 jí opatřil jadernou zbraň.

Metropoli země - severokorejský Pchjongjang - po zprávě o smrti Kim Čong-ila zcela ovládl smutek. Do ulic Pchjongjangu vyrazily tisíce lidí, mnozí hystericky plakali a před sochami zesnulého severokorejského vůdce v zoufalství klekali na kolena. Země držela po smrti severokorejského vůdce smutek, který trval deset dnů.

Severokorejský vůdce si liboval v kouření doutníků, pití koňaku a potrpěl si na vybrané jídlo. O „Drahém vůdci“, jak byl Kim Čong-il ve vlasti titulován, se však ví jen málo, stejně jako o vývoji v KLDR, která patří mezi nejizolovanější státy světa. Severní Koreji nyní vládne Kim Čong-ilův syn Kim Čong-un.