Biskupky dostaly zelenou. V Británii začne vysvěcování žen

Londýn – Anglikánská církev v Británii přivítá do svých řad biskupky. Generální synod totiž schválil návrh, který vysvěcení žen schvaluje. Pro byla drtivá většina 378 členů, proti pouhých osm a 25 osob se zdrželo hlasování. Ženy by mohly být vysvěcovány od července příštího roku. Součástí „balíčku“ je i vytvoření postu veřejného ochránce práv, který má rozhodovat o sporech.

Téměř přesně před rokem návrh na biskupské svěcení žen na generálním synodu neprošel o pouhých šest hlasů kvůli odporu blokační menšiny. Spory o biskupské svěcení žen tak dál rozbíjely jednotu církve.

Britský premiér David Cameron proto zprávu o schválení návrhu uvítal. V reakci předseda vlády navrhl, aby ženy-biskupky byly co nejrychleji začleněny i do Sněmovny lordů, kde starší biskupové tradičně sedí. „Doufám, že tento klíčový krok zajistí anglikánské církvi její místo jako moderní církvi, která je těsně spjata s naší společností,“ uvedl Cameron a podotkl, že bude s církví jednat, aby se ženy v parlamentu objevily „co nejdříve“.

Anglikánská církev je státní církví, v jejímž čele stojí britský monarcha. Kněžské svěcení je v této církvi možné od roku 1994. Jako biskupky ženy slouží v anglikánské církvi v Austrálii, na Novém Zélandu, v Kanadě a ve Spojených státech, ve Velké Británii ale dosud ne.

Justin Welby se stal arcibiskupem z Canterbury
Zdroj: ČTK/AP/Dominic Lipinski, Pool