Česká pomoc na Filipínách je vidět. Lidé dostávají rýži i práci

Manila – Filipíny se snaží postavit na nohy poté, co tajfun Haiynan zničil na 700 tisíc obydlí a zabil nejméně čtyři tisíce lidí. Naléhavou potravinovou pomoc v současnosti potřebuje na dva a půl milionu Filipínců. Na místě se aktivně zapojují i humanitární organizace, které díky peněžitým darům také od Čechů distribuují potravinové a hygienické balíčky potřebným. Čeští humanitární pracovníci pomáhají také s odklízením trosek a stavbou provizorních obydlí. Na některých místech se už dokonce začínají otevírat první obchody a lidé si už opravují svoje domy. Na místě jsou humanitární pracovníci Člověka v tísni. i společnosti ADRA.

Odstraňování následků pohromy je stále pomalé. „Záchranné práce tady postupují, ale pořád je to poničení hodně vidět,“ konstatoval pracovník Člověka v tísni Petr Štefan. V ulicích je stále hodně trosek, včetně vyvržených lodí a převrácených aut. V oblasti je podle Štefana nadále přítomná armáda a rabování oproti předchozím dnům ubylo. „Stále platí zákaz nočního vycházení,“ uvedl s tím, že se musí dodržovat od 17:00 do 08:00 místního času.

Exkluzivní video od humanitární organizace Člověk v tísni

Člověk v tísni pomáha po tajfunu na Filipínách (zdroj: ČT24)

Česká organizace v současnosti začala operovat ve městě Tacloban a jeho okolí na ostrově Leyte. „Postižené jsou také menší ostrovy na východě, které ničily přívalové vlny. Na řadu z nich se možná pomoc zatím nedostala vůbec a rozsah zničení je na nich podle všech předpokladů největší,“ uvedl vedoucí humanitárních programů Člověka v tísni Marek Štys.

V postižených oblastech již organizace distribuovala pětikilové balíčky, které na pět dnů nasytily tisíc rodin. „Rýži jako nejdůležitější surovinu si navrhli sami, my ji v hlavním městě ostrova Cebu nakoupili ve velkoskladu, dobrovolníci ji rozdělili do balíčků a naložili do školních autobusů, které dala k dispozici místní univerzita,“ popisuje přípravu pomoci  Štefan.

Člověk v tísni se nyní zapojí do organizování veřejných prací za minimální mzdu, především
při úklidu veřejných prostranství. Místní továrny zůstávají totiž zavřené a lidé přišli o zdroj příjmů. Cílem je podpořit oživení místní ekonomiky, k čemuž přispívá už to, že se na Filipínách a místními silami potraviny kupují a přepravují.

ADRA poskytne čističku na pitnou vodu

Společnost ADRA se zase zaměřila na ostrov Panai, kam se dostalo zatím velmi málo humanitární pomoci. V oblasti s 240 tisíci obyvateli většina lidí žije ve špatných podmínkách, bez elektřiny, bez přístupu k pitné vodě, v provizorních přístřešcích. ADRA do oblasti poskytne i čističku vody a začne rozdávat sady hygienických potřeb, které obsahují kanystr, mýdlo, zubní pastu a osušky. „Plánujeme také stavět sprchy, latríny a rozdávat materiál na stavbu provizorních přístřešků,“ připomněl koordinátor krizové pomoci Robert Patton.

Pomoc Filipínám

  • Člověk v tísni: 37893789/0300; DMS FILIPINY na číslo 87777
  • Adra: 41594159/0300, v.s. 395; DMS ADRA na číslo 87777
  • Charita ČR: 55660022/0800, v.s. 133; DMS CHARITASVET na číslo 87777
  • Český červený kříž: 222885/5500, v.s. 777; DMS CCK na číslo 87777
  • Diakonie Českobratrské církve evangelické: 292 949 292/0300, v. s. 117
  • UNICEF Česká republika: 11771177/0300, v.s. 808; DMS UNICEF na číslo 87777
  • Lékaři bez hranic: 222666/2700; DMS MSF na číslo 87777

Adře se podle jeho slov rychle podařilo zmapovat potřeby místních lidí a udělat si plán. „Ale ten se někdy mění podle situace. Na mimořádnou žádost místních úřadů vezeme balíčky na ostrov Gigantes, kde je asi tisíc rodin bez pomoci. Je vzdálený dvě hodiny jízdy po moři. Potraviny a hygienické propriety povezeme ve člunech,“ upřesnil Patton.

Na účet Člověka v tísni zatím přišlo 10 milionů korun, na konto Adry Češi zaslali téměř 6 milionů korun.

Telefonát Petra Štefana (zdroj: ČT24)