Kyjev se sklonil před Moskvou, shodují se vesměs západní politici

Kyjev - Jako sklonění před Moskvou a důsledek ruského tlaku vesměs označují západní politici rozhodnutí ukrajinské vlády odmítnout integraci s Evropou. V Rusku naopak vyvolal tento krok kyjevského parlamentu jednoznačný souhlas.

„Ukrajinská vláda se rázem hluboko sklonila před Kremlem. Politika tvrdého nátlaku zjevně funguje,“ napsal na Twitteru švédský ministr zahraničí Carl Bildt. Podle bývalého polského prezidenta Aleksandera Kwaśniewského, který v minulých měsících působil jako zmocněnec EU pro Ukrajinu, je ukrajinské rozhodnutí fakticky žádostí o pauzu. Má trvat do doby, než se podaří vyřešit ukrajinské hospodářské problémy. „Naše mise končí, bohužel finále mělo být jiné,“ řekl Kwaśniewski polské televizi TVN24. Podle německého ministra zahraničí Guida Westerwelleho má EU stále zájem smlouvu s Ukrajinou uzavřít. Je ale podle něj výhradně na Kyjevu, zda takový zájem opětuje.

Šéfka evropské diplomacie Catherine Ashtonová uvedla, že je rozhodnutím Kyjeva zklamána. Podotkla, že zklamáni jsou podle názoru EU také sami ukrajinští občané. Podpis asociační smlouvy by podle ní byl jasným signálem investorům a mezinárodním finančním institucím, že Ukrajina myslí své modernizační závazky vážně a že se stává předpověditelným a spolehlivým partnerem na mezinárodních trzích. „Věříme, že budoucnost Ukrajiny leží v silném vztahu s EU,“ zdůraznila Ashtonová. Unie podle ní zůstává pevná ve svých závazcích k ukrajinským občanům, kteří by měli největší prospěch z větších svobod a prosperity, jež by jim smlouva přinesla. Chystanou smlouvu Ashtonová označila za nejambicióznější dohodu, kterou kdy unie partnerské zemi nabídla.

Catherine Ashtonová
Zdroj: ČTK/AP/Mindaugas Kulbis

Litva jako předsednická země unie chce od Kyjeva objasnění dnešního kroku, uvedl litevský ministr zahraničí Linas Linkevičius. Rozhodnutí ukrajinské vlády je podle něj nešťastné. Ministr uvedl, že ukrajinský prezident Viktor Janukovyč by měl nyní převzít odpovědnost a „naplnit evropské aspirace ukrajinského lidu“. Vilnius také jako bezprecedentní odmítl nápad kyjevské vlády na trojstranné jednání se zapojením Moskvy. Na stole prý zůstává evropská nabídka a Litva pro zapojení třetích zemí nevidí důvod. Odložení podpisu podle Linkevičiuse snižuje šance na uzavření dohody a odkládá kladné dopady, které by smlouva s EU Ukrajincům přinesla. 

V Rusku vyvolalo rozhodnutí kyjevského parlamentu jednoznačný souhlas. Leonid Sluckij, šéf parlamentního výboru pro spolupráci s postsovětskými státy, označil přerušení integračních rozhovorů za „vítězství zdravého rozumu“. Ukrajina jím podle poslance posiluje „vlastní svrchovanost, územní celistvost a nezávislost“. Podle Sluckého i řada ukrajinských komentátorů varovala, že sblížení s Evropou může mít zhoubné následky pro ukrajinskou ekonomiku, pro bezpečnost Ukrajiny a pro její samostatnost. „Proto potřebují time-out. Zdravý rozum zvítězil,“ řekl poslanec.

Spokojené hlasy zazněly i z Kazachstánu. Podle tamního ministra zahraničí Jerlana Idrisova je „přirozené hospodářské, geografické a historické místo Ukrajiny v euroasijském prostoru“.

Mluvčí ruského prezidenta Vladimira Putina Dmitrij Peskov naopak pozastavení příprav Kyjeva k integraci s Evropskou unií odmítl komentovat. „Nemáme právo se k takovým věcem vyjadřovat, je to vnitřní záležitost našich ukrajinských partnerů,“ zdůraznil. Zároveň prohlásil, že Moskva vítá přání Ukrajiny zdokonalovat a rozvíjet obchodní a ekonomickou spolupráci s Ruskem.

Povinností Evropské unie by mělo být dále se zajímat o osud uvězněné expremiérky Julie Tymošenkové, míní evropští emisaři Pat Cox a Aleksander Kwaśniewski. V pátek mají odjet do Charkova k jednání s vězněnou expremiérkou, která je zde hospitalizována. Bezprostředně poté mají odletět do Bruselu, aby o posledním vývoji informovali vedení EU. Podle Coxe a Kwaśniewského by lídři EU měli ukrajinské občany ujistit, že pro ně se nyní nezabouchly dveře evropských aspirací a nadějí.

Pat Cox, Martin Schulz a Aleksander Kwaśniewski
Zdroj: Wiktor Dabkowski/ČTK/DPA

Navzdory pozastavení příprav k podpisu asociační smlouvy ukrajinský prezident Viktor Janukovyč příští týden počítá s účastí na summitu států Východního partnerství ve Vilniusu. Novinářům v Kyjevě to dnes řekl prezidentův poradce Andrij Hončaruk. Do litevské metropole se údajně chystají i špičky ukrajinské opozice.

Publicista Bohdan Kopčák o ukrajinské změně kurzu (zdroj: ČT24)