Obchod v Rize se zřítil jako domeček z karet: Nejméně 18 mrtvých

Riga – Nejméně osmnáct mrtvých a dalších asi 36 zraněných si vyžádalo neštěstí v obchodním centru Maxima v lotyšské Rize, když se tam ve čtvrtek večer v plném provozu zřítila střecha jednoho z pavilonů a dvě jeho stěny. Záchranáři stále prohledávají trosky, v nichž může být podle úřadů uvězněno až sedm desítek lidí. Neštěstí mohla zapříčinit výstavba zimní zahrady na střeše centra. Mezi oběťmi jsou i tři záchranáři.

Nejprve povolila konstrukce střechy a opěrná zeď, po hodině se pak zřítila i protilehlá stěna. Z obchodu podle svědků prakticky nic nezůstalo. Střecha se údajně zřítila do míst, kde kupující čekali ve frontě u pokladen. Mezi mrtvými jsou také tři hasiči, jež zasypaly padající trosky ve chvíli, kdy se snažili vyprostit oběti neštěstí. Osm hasičů utrpělo při záchranné akci zranění.

Přesnou příčinu neštěstí dosud vyšetřování nezjistilo. Policisté údajně podezírají provozovatele centra ze zanedbání bezpečnostních pravidel. „Je zřejmé, že zde byl problém s dodržením konstrukčních požadavků,“ řekl lotyšské televizi ministr vnitra Rihards Kozlovskis. Někteří svědci hovořili o tom, že kolapsu předcházel výbuch. Podle agentury LETA mohl být důvodem pádu budovy výbuch topného kotle. Agentura AP zase přišla s informacemi, že pád centra mohla zapříčinit probíhající výstavba zimní zahrady na střeše obchodního centra.

Valdis Dombrovskis, lotyšský premiér:

„Záchranné práce dál pokračují a budou trvat jistě ještě mnoho hodin. Policie už zahájila vyšetřování ve věci porušení stavebních norem, které způsobilo vážné následky.“

Obchodní areál Maxima byl otevřen v roce 2011 ve staré obytné zástavbě ze sovětské éry. V odstraňování sutin pomáhají záchranářům tři jeřáby, policie nasadila do akce psovody, zapojeno bylo několik desítek vojáků a místních dobrovolníků. Záchranná akce potrvá podle premiéra Valdise Dombrovskise zřejmě ještě dlouhé hodiny. Starosta Rigy Nils Usakovs uvedl, že v troskách se stále nachází kolem 70 lidí. Nemocnicím se nedostává zásob krve pro zraněné a žádají místní obyvatele o nouzovou pomoc.

Neštěstí v Rize se patrně zapíše mezi nejtragičtější evropské případy. Nejhorší případ zřícení budovy v Evropě za posledních dvacet let se odehrál v jihoitalském městě Foggia 11. listopadu 1999. V noci se zřítil šestipatrový obytný dům, při neštěstí zemřelo 67 osob. Příčinou zřícení byla konstrukční vada.

Zřícení střechy Basmannské tržnice v Moskvě 23. února 2006 si vyžádalo 66 obětí a třicítka lidí byla zraněna. Podle ruských médií byla porušena řada předpisů, budova stará 30 let byla několikanásobně přestavěna bez kolaudací.

Při zřícení střechy veletržní haly v polských Katovicích, zatížené sněhem, přišlo 28. ledna 2006 o život 65 lidí, včetně tří Čechů a dvou Slováků. Více než 170 osob bylo zraněno. Příčinou neštěstí byly konstrukční chyby a nedostatečná údržba.

V Rize se zřítila budova obchodního centra (zdroj: ČT24)