Námořní soud nařídil Rusku propustit loď Greenpeace i posádku

Hamburk - Mezinárodní soud pro mořské právo v Hamburku nařídil Rusku propustit zadržovanou loď Greenpeace Arctic Sunrise i její třicetičlennou posádku, kterou zadrželo v září při protestu u ruské těžební plošiny. Soud stanovil kauci 3,6 milionu eur (98 milionů Kč). Moskva od začátku toto soudní řízení bojkotovala a již dříve avizovala, že případný rozsudek bude ignorovat. Na dnešní verdikt reagovala prohlášením, že pravomoc mezinárodního soudu se na případ protestu Greenpeace nevztahuje.

Ruský prezident Vladimir Putin krátce před rozhodnutím námořního tribunálu prohlásil, že nemá moc ani vůli vměšovat se do fungování ruských soudů a nechce nařídit politické řešení celé věci. Mezinárodní tribunál v Hamburku také nemá žádnou moc, kterou by po Rusku vymáhal splnění verdiktu.

Třicetičlennou posádku lodi Greenpeace Arctic Sunrise zadrželo ruské ozbrojené komando 19. září kvůli protestu u ruské ropné plošiny Prirazlomnaja v Barentsově moři. Úřady pak ekology vzaly do dvouměsíční vazby. U 24 z nich mezitím už ruské soudy schválily jejich propuštění na kauci a u jednoho to zamítly. Na svobodu po složení požadovaných dvou milionů rublů zatím vyšli čtyři členové posádky.

Všichni účastníci protestu jsou nadále obviněni z výtržnictví, za což jim hrozí trest až sedmi let vězení. Původně však čelili obvinění z pirátství, za což mohli dostat i 15 let.

Moskva zadržení posádky obhajovala tím, že loď představovala „bezpečnostní hrozbu“. Aktivisté z Arctic Sunrise prý akcemi u těžební plošiny porušili ruské zákony o výlučné ekonomické zóně a o kontinentálním šelfu. Greenpeace naopak tvrdí, že ruští pohraničníci se zmocnili její lodi plující pod nizozemskou vlajkou v mezinárodních vodách.

Stížnost k hamburskému tribunálu podalo Nizozemsko, pod jehož vlajkou Arctic Sunrise plula.

Telefonát Martina Jonáše (zdroj: ČT24)