Odklon od EU rozlítil Ukrajince, Merkelová chce od Putina vysvětlení

Berlín/Kyjev – Jakou roli sehrálo Putinovo Rusko při pozastavení příprav asociační dohody mezi EU a Ukrajinou? Takovou otázku položí německá kancléřka ruskému prezidentovi při nejbližší možné příležitosti. Na Ukrajině mezitím neutichají mnohatisícové demonstrace proti postupu vlády. Jen ve Lvově protestovalo zhruba 10 tisíc lidí, kterým se příklon země k Rusku nezamlouvá. V Mykolaivě proti demonstrantům dokonce zasáhla policie. Stovky aktivistů se sešly i v Kyjevě. Mítinky organizují opoziční strany Vlast, UDAR a Svoboda.

Ukrajinská vláda ve čtvrtek oznámila, že pozastavuje přípravu k uzavření asociační smlouvy s EU, která měla být podepsána příští týden v litevském Vilniusu. Krok kabinetu premiéra Mykoly Azarova vyvolal šok a protesty ukrajinské opozice a zklamání a údiv unijních špiček. Podle ukrajinských médií rozhodnutí vyvolal nátlak Kremlu, který Ukrajině pohrozil výrazným omezením vzájemných obchodních vztahů. Ukrajinská vláda oficiálně uvedla, že je nejprve nutná lepší příprava na ekonomické dopady, které by přineslo přidružení země k EU.

Německá kancléřka Angela Merkelová přitom v nejnovějším projevu popřela obavy Moskvy, že by projekt Východního partnerství, tedy spolupráce EU s postsovětskými zeměmi, byl namířen proti Rusku. Brusel podle kancléřky usiluje o posílení styků s těmito státy, ale nechce se vrátit k dřívější konfrontaci.

Viktor Janukovyč
Zdroj: ČT24/ČTK

Ukrajinští poslanci také ve čtvrtek neschválili klíčový návrh zákona, který by umožnil propuštění vůdkyně ukrajinské opozice Julije Tymošenkové. Umožnit jí měl vycestovat do zahraničí za lékařskou péčí. EU tím podmínila podepsání historické asociační dohody s Ukrajinou. Věznění Tymošenkové se totiž na Západě stalo symbolem ukrajinské selektivní justice.

Centrem největší demonstrace se stane v neděli Kyjev

Řadě Ukrajinců se odklon od unie nelíbí. Na západě země se centrem protestů stal osmisettisícový Lvov. Městské zastupitelstvo svolalo na pátek večer mimořádnou schůzi, na níž drtivou většinou hlasů vyzvalo premiéra Mykolu Azarova k rezignaci. Většinu lvovských zastupitelů tvoří příslušníci národně orientované strany Svoboda, která vystupuje proti spolupráci s Ruskem. U lvovského městského soudu bylo prý podáno několik žalob na údajně neústavní rozhodnutí vlády o přerušení integračního procesu. 
      
V desítkách ukrajinských měst opozice organizuje výpravy do hlavního města, kde se má v neděli dopoledne sejít hlavní protestní shromáždění. Demonstrace zatím ukrajinská média hlásí z Doněcku, Charkova, Krivého rohu, Vinnice, Sum, Černovců a dalších měst. Ukrajinská policie shromážděním nespokojených občanů většinou nebrání. Výjimkou bylo jihoukrajinské město Mykolaiv (Nikolajev), kde se v noci policisté snažili násilím odstranit provizorní stanový tábor, který na hlavním náměstí zřídila opozice. Při zásahu bylo několik lidí zraněno, jedna žena byla údajně s vážným poraněním převezena do nemocnice.

Ukrajinci demonstrují za podpis asociační dohody s EU
Zdroj: ČTK/AP/Pavlo Palamarchuk