Nepřehledný Damašek: Umírají vojáci, islamisté a povstalci

Damašek - Při tvrdých dvoudenních bojích zahynulo ve východní Ghútě u Damašku přes 160 lidí, mezi nimi vojáci, povstalci a islámští radikálové. Původní odhady opozice byly přitom více než o polovinu nižší. Na straně armády bojoval libanonský Hizballáh a údajně i milice iráckých šíitů. Syrský konflikt si už vyžádal přes 100 tisíc obětí. V nové zprávě se hovoří o jeho „katastrofických dopadech“ na děti.

Celá syrská válka je stále komplikovanější. Už proti sobě nestojí pouze režim prezidenta Bašára Asada a rebelové, ale také různé frakce povstalců. Dějištěm nejnovějších bojů se stala východní Ghúta, v níž se stále drží opozice. Armáda povstalce před několika týdny obklíčila a odřízla opozici od zásobování. Ta se nyní snaží prolomit blokádu.    

Armáda v minulých týdnech intenzivně bojuje o města a jejich okolí, které ovládá opozice. V sobotu letectvo při náletech na město Halab a blízké oblasti zabilo přes 40 lidí. Tvrdé boje byly hlášeny také ze severovýchodní části země, kde Sýrie těží ropu. Islamistickým oddílům se tam podařilo obsadit největší ropné pole v provincii Dajr az-Zaur. 

Vraždění a mučení dětí - další stinná stránka syrského konfliktu
    
Skupina Oxford Research Group nyní zveřejnila bilanční zprávu o obětech syrského konfliktu. Vyplývá z ní, že od roku 2011, kdy konflikt začal, zahynulo na 11 tisíc syrských dětí. Většinu z nich zabily bomby v jejich bydlišti nebo v jeho blízkosti. Zpráva konstatuje, že ne všechny děti zemřely proto, že se dostaly do palby. Některé byly cílem palby odstřelovačů, další byly mučeny.

Zraněné syrské dítě
Zdroj: ČT24