Japonsko má nový symbol: Sochu borovice, která přežila tsunami

Tokio – V Japonsku „vyrostla“ kovová socha borovice. Sloužit má jako symbol naděje po úderu ničivé vlny tsunami v roce 2011. Na pořízení sochy se podílelo čtrnáct japonských automobilek. Představuje jedinou borovici, která přežila řádění živlu ve městě Rikuzentakata.

V Rikuzentakatě rostlo kolem 70 tisíc borovic, po tsunami už ale zůstala jen jedna jediná. Třináctimetrová vlna totiž město srovnala se zemí. Když opadla voda i prvotní šok, strom se stal symbolem naděje a odhodlání k obnově celé země. Borovice sice na zničené půdě postupně odumřela, přesto ji ale Japonci zakonzervovali, aby byl symbol naděje stále živý.

Tato naděje byla nyní zvěčněna v kovu, když japonské automobilky vyrobily sochu borovice jako oslavu síly japonského průmyslu a jeho jednoty. „Když jsem poslouchal příběhy lidí, které katastrofa zasáhla, bylo mi jasné, že tenhle úkol jsme museli dělat opravdu naplno a s otevřeným srdcem,“ prohlásil Takaši Nakašma ze společnosti Mazda Motor Corp.

Pečlivost Japonců je znát

Japonci dbají na detail při práci i v umění. Borovice je složená ze čtyř tisíc ručně opracovaných částí, na jejichž výrobě se podle zadání podílely všechny firmy. „Na stromě je tisícovka drobných jehliček a ani jedna z nich není stejná. Pečlivě jsme zvažovali, jak jednotlivé větve ohýbat, byla to nekonečná práce,“ podotkl Nobujuki Kobajaši z Toyoty.

Japonsko se z ničivé katastrofy vzpamatovává pomalu

Zemětřesení z 11. března 2011 nepřežilo přes 16 tisíc lidí, 6 tisíc jich bylo zraněno. Tisíce lidí se nikdy nenašly a obrovské množství Japonců přišlo o domov - celkem 125 tisíc budov bylo totiž zničeno.

V jaderné elektrárně Fukušima došlo k nejhorší jaderné havárii na světě od nehody v Černobylu v roce 1986, z oblasti se musely evakuovat desetitisíce lidí. Fukušimu značně poškodila přívalová vlna tsunami. Odstavená elektrárna se od té doby potýká s problémy, především s úniky radioaktivní vody.

Japonská katastrofa
Zdroj: ČT24

Dělníci nedávno začali odstraňovat jaderné palivové tyče z úložné nádrže v budově čtvrtého reaktoru. Pokud půjde vše bez problémů, budou tyče odstraněny do konce roku 2014. Japonsko bude tato složitá operace stát asi 50 miliard dolarů. Odstranění paliva ale v budoucnu čeká i první tři bloky elektrárny. Celková likvidace jaderného komplexu potrvá podle odhadů 30 až 40 let.

Japonsko po havárii z roku 2011 uzavřelo všech 50 svých jaderných reaktorů. Loni úřady obnovily provoz ve dvou jednotkách, nedávno však byly znovu uzavřeny.

V Japonsku vznikla socha borovice jako symbol obnovy země (zdroj: ČT24)


Zvětšit mapu