Italská vláda přežila v Senátu hlasování o důvěře

Řím - Italská vláda přežila v Senátu pozdně noční hlasování o důvěře, které premiér Enrico Letta spojil se schvalováním rozpočtu na příští rok. Kabinet neohrozilo ani to, že ztratil podporu části strany expremiéra Silvia Berlusconiho. Senát se dnes chystá hlasovat rovněž o tom, že 77letému politikovi odebere mandát.

Podle agentury Reuters získala Lettova vláda pohodlnou většinu 171 senátorů, zatímco pro její konec se vyslovilo 135 zákonodárců. Berlusconiho strana Vzhůru Itálie sice v úterý potvrdila, že kabinet nadále podporovat nebude, neboť nesouhlasí s jeho ekonomickou politikou. Rozpory v táboře mediálního magnáta však zajistily dostatek hlasů pro vládu, neboť začátkem listopadu opustilo řady Berlusconiho strany téměř 60 zákonodárců, kteří slíbili vládě podporu.

Enrico Letta
Zdroj: ČTK/AP/Mauro Scrobogna

Senát bude dnes hlasovat o tom, zda dlouholetému lídrovi pravice na základě protikorupčního zákona odebere mandát, a připraví ho tak o imunitu. Pravomocně odsouzený Berlusconi by si pak musel odpykat trest za daňové podvody, který mu v srpnu potvrdil Nejvyšší soud.