Zachráněný Žid se setkal se synem statečných Poláků

Varšava – Poprvé po devětašedesáti letech se Leon Gersten sešel s jedním ze členů polské rodiny, u níž se jako dítě i s rodiči ukrýval za války před nacisty. Emotivní setkání s Czeslawem Polziecem na newyorském letišti Johna F. Kennedyho se symbolicky konalo první den jednoho z hlavních židovských svátků - Chanuky. Oba muži se naposledy viděli jako malí chlapci.

Židovskou rodinu Leona Gerstena u sebe ukrývali rodiče Czeslawa Polziece dva roky až do osvobození - ačkoli jim kvůli tomu hrozila smrt. „Za to, že jsme stále naživu, můžeme děkovat pouze tobě a tvé rodině, především tvým rodičům,“ řekl Polziecovi při setkání dojatý Gersten.

„Neměli jsme žádné hračky ani knihy, vůbec nic na hraní. Tak jsme pozorovali, jak pavouci loví mouchy. A jakkoli je o tom nepříjemné mluvit, měli jsme všichni vši. Tak jsme trávili čas tím, že jsme si je navzájem vybírali z vlasů,“ vzpomíná dnes na válku 79letý Gersten, který se se svými nejbližšími dva roky ukrýval na půdě.

Czeslaw Polziec ukazuje místo, kde se ukrývala Gerstenova rodina
Zdroj: ČT24

Polsko mělo před válkou největší židovskou komunitu na světě. Během holocaustu se řada Poláků osobně podílela na perzekucích, mnozí ale naopak Židům pomáhali - jako Polziecova rodina. Tisícovku z nich kvůli tomu nacisté popravili. Na otázku, proč jeho rodiče riskovali život, měl 81letý Polziec jednoduchou odpověď: „Byli to čestní lidé, kteří prostě chtěli udělat správnou věc.“ Vyjádřil také obrovskou radost, že se po 69 letech odloučení může konečně setkat se svým přítelem.

Oba muži se symbolicky sešli v předvečer Dne díkuvzdání a na začátku Chanuky - svátku světel. Více než týden si budou Židé připomínat zázrak, který se stal při opětovném vysvěcení druhého chrámu po povstání Makabejských ve 2. století před naším letopočtem. „Chanuka také odkazuje na vítězství Židů nad nepřáteli, kteří se nás pokoušeli utlačovat - a myslím si, že Den díkuvzdání také reprezentuje symbolický pocit svobody, spravedlnosti a možnosti být tím, čím chceme být. Takže myslím, že to je velmi vhodný den,“ řekl Gersten.

Newyorský Žid se sešel se synem svých polských zachránců (zdroj: ČT24)