O dohodě s Ukrajinou se jedná do poslední minuty

Vilnius – Očekávaný summit EU a států Východního partnerství odstartoval neformální večeří. Hlavní téma rozhovorů je přitom jasné – Ukrajina a její váhání, zda se přiklonit spíš k Bruselu, nebo na Východ k Rusku. Německá kancléřka už prohlásila, že si ohledně podpisu asociační dohody „nedělá naděje“. Právě na tomto summitu mělo k podpisu dojít, ukrajinská vláda ale přípravy pozastavila. V litevské metropoli kvůli tomu probíhá protest. Deset tisíc přívrženců ukrajinské opozice se shromáždilo také v Kyjevě.

„Podle informací ČT by měl eurokomisař Štefan Füle večer členským státům Evropské unie předložit plán, který by prodloužil období na podpis asociační dohody s Ukrajinou ještě do března příštího roku. To by mělo dát ukrajinské vládě čas na dořešení všech sporných bodů,“ prohlásil zpravodaj ČT Josef Pazderka.

Evropští lídři se začali na slavnostní večeři sjíždět před šestou hodinou večer. Čekaly na ně desítky demonstrantů s vlajkami Evropské unie a Ukrajiny, kteří pouštěli ukrajinskou hudbu, zpívali ukrajinské písně a vykřikovali hesla jako „Janukovyči, podepiš!“ či „Ukrajina je Evropa!“ Když kolem projížděla německá kancléřka Merkelová, mávali vlajkami a anglicky pokřikovali heslo „Ukrajina si zaslouží EU!“

Demonstrace ve Vilniusu
Zdroj: ČTK/AP/Virginia Mayo

Unie to s Ukrajinou ještě úplně nevzdala

Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč se ještě před večeří sešel s předsedou Evropské komise José Barrosem a unijním prezidentem Hermanem Van Rompuyem. Ráno má dojít k separátním jednáním i s Merkelovou a francouzským prezidentem Françoisem Hollandem. Merkelová už uvedla, že naději, že by zítra k podpisu dohody došlo, sice nevidí, „dveře ale zůstávají otevřené“.

Litevská prezidentka Dalia Grybauskaitéová pak uvedla, že vyjednávání s Kyjevem bude pokračovat až do poslední minuty - před večeří, během večeře. „Myslím, že se ještě něco odehraje během noci,“ dodala.

Herman Van Rompuy na summitu v Litvě
Zdroj: ČTK/AP Photo/Virginia Mayo

EU do roku 2013 investovala na podporu svých cílů u východních sousedů 2,5 miliardy eur. Rusko ale na sbližování někdejších sovětských republik se Západem reaguje celními bariérami, administrativními překážkami v podnikání a rozvazováním tradičních obchodních vztahů.

  • Podle prezidenta Viktora Janukovyče není Ukrajina hospodářsky zralá na partnerství s EU a podpis asociační dohody. Kyjev prý počká na lepší podmínky. Finanční pomoc nabídnutá Ukrajině Evropskou unií je podle Janukovyče ponižující. Ukrajina prý může dohodu podepsat, až bude sama dostatečně silná a až to bude více vyhovovat ukrajinským zájmům.

Brusel a Moskva si proto v minulých dnech vyměnily nebývale ostrá obvinění o nepřípustném nátlaku druhé strany na Kyjev, kde v ulicích proti rozhodnutí kabinetu protestují statisíce lidí. Ukrajina přitom dál hovoří o neměnnosti svého směřování k Evropě. Rusko ale chce, aby byl Kyjev součástí celní unie vedené Moskvou.

„Pokud se Janukovyč pod tlakem demonstrací na Ukrajině přece jen na poslední chvíli rozhodne dohodu podepsat,… žádám vás, abyste ji v pátek podepsali bez váhání a bez podmínek, což se týká i mého propuštění,“ vyzvala vězněná ukrajinská expremiérka Julie Tymošenková v dopise evropské lídry.

Rozhodnutí Kyjeva Čechy zklamalo, prohlásil Rusnok

Českou republiku v Litvě zastupuje premiér v demisi Jiří Rusnok. Ten se nechal slyšet, že Praha je rozhodnutím ukrajinské vlády smlouvu nepodepsat velmi zklamaná. Česká republika ale bude podle něj i nadále podporovat, aby dveře pro Ukrajinu zůstaly otevřené. „O své budoucnosti však musí rozhodnout Ukrajinci sami,“ premiér v demisi.

Na summitu by měly být v pátek ráno parafovány dohody o přidružení k EU s Gruzií a Moldavskem. Parafování je předstupněm podpisu dohody, ke kterému by mělo dojít do roka. Poté se už smlouva začne předběžně vykonávat, tedy dojde k postupnému odbourávání cel a podobně. Následně ale ještě musí být smlouva ratifikována všemi zeměmi osmadvacítky plus daným státem Východního partnerství.