Ztracená generace: Dětští uprchlíci ze Sýrie odmala živí rodinu

Damašek – Vleklá občanská válka v Sýrii může mít značný dopad na novou generaci. Z šesti miliony uprchlíků tvoří totiž celou třetinu děti, které musely opustit své domovy. Nyní přežívají v Jordánsku či Libanonu v rozvrácených rodinách nebo zcela bez rodičů. Často nemají přístup ke vzdělání a odmala musejí pracovat. Vyplývá to ze zprávy, kterou zveřejnil Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR). Podle statistik je mezi více než 100 tisíci oběťmi syrské války 11 tisíc dětí.

Zpráva s názvem „Budoucnost Sýrie - Děti-uprchlíci v krizi“ podrobně popisuje, jak syrský konflikt rozbíjí rodiny. Více než 70 tisíc rodin, které ze země uprchly, musí fungovat bez otce, a tisíce dětí žijí mimo svou vlast bez doprovodu nebo jsou od rodiny odloučeny. „Pokud nebudeme jednat rychle, celá generace nevinných lidí si z této války odnese trvalé následky, “ řekl vysoký komisař OSN pro uprchlíky António Guterres.

Konflikt v Sýrii už trvá 32 měsíců. Bezbranným dětem podle OSN zůstanou hluboké jizvy. Za poslední půlrok skončily stovky uprchlých dětí v nemocnici, protože byly ve válce těžce zraněny. Řada chlapců přitom prohlásila, že se touží vrátit do Sýrie jako bojovníci. Někteří chlapci se už proto cvičí v boji.

Evakuace v Sýrii
Zdroj: Bassem Tellawi/ČTK/XINHUA

Do práce klidně i v sedmi letech

Podle OSN nebude mít zhruba 300 tisíc dětí, které jsou v táborech v Jordánsku a Libanonu, příležitost do konce letošního roku chodit do školy. V těchto zemích žije 60 procent dětí, které musely ze Sýrie odejít. Z těch v Libanonu jich do školy nechodí 80 procent, v Jordánsku přes 50 procent. Mnohé z dětí pracují, aby pomohly rodině sehnat živobytí. Podle OSN chodí do práce třeba i sedmileté děti. Přibývá také dětí, které se rodí bez státní příslušnosti, protože některé z hostitelských zemí odmítají děti narozené v uprchlických táborech registrovat.

Skupina Oxford Research Group nedávno zveřejnila bilanční zprávu o obětech syrského konfliktu. Vyplývá z ní, že od roku 2011, kdy konflikt začal, zahynulo na 11 tisíc syrských dětí. Většinu z nich zabily bomby v jejich bydlišti nebo v jeho blízkosti. Zpráva ale konstatuje, že ne všechny děti zemřely proto, že se dostaly do palby. Některé byly cílem palby odstřelovačů, další mučeny.

Rebelové Syřany zklamali

Konflikt v Sýrii je stále víc nepřehledný. Už proti sobě nestojí pouze režim prezidenta Bašára Asada a rebelové, ale také různé frakce povstalců. Syřané jsou navíc zklamaní a obrací se k povstalcům zády, píše americký list The New York Times. Případů korupce v řadách rebelů využívá i Asadův režim. V syrských státních médiích se o nich mluví už nejen jako o teroristech, ale i jako o zlodějích.

Po dvou a půl letech konfliktu jsou bojem povstalců zklamaní civilisté i mnozí bojovníci. Podle amerického deníku za to mohou nejen případy osobního obohacování povstaleckých velitelů, ale i rozmach džihádistů a malé naděje, že se situace zvrátí ve prospěch jedné z bojujících stran.

Změní něco očekávaná Ženeva 2?

Mezinárodní mírová konference o Sýrii se uskuteční 22. ledna v Ženevě. Pozvánku dostane syrská vláda i opozice. Je to vůbec poprvé za tři roky trvání konfliktu, kdy se mají obě strany setkat u jednoho jednacího stolu. OSN věří, že konference povede k ukončení nepokojů.