Papežský almužník: Vždy hrozí, že se ke mně František bude chtít přidat

Vatikán - Papež František za dobu, co stojí v čele katolické církve, zdvojnásobil množství peněz, které se rozdělují jako almužny chudým. V rozhovoru pro italský list Corriere della Sera to odhadl papežský almužník, arcibiskup Konrad Krajewski. Zároveň prozradil, že vždy, když on sám míří mezi potřebné, „vzniká nebezpečí, že se k němu papež bude chtít přidat“. Na dotaz, jestli František svého almužníka někdy doprovází, odpověděl arcibiskup jen úsměvem. Jeho mlčení rozvířilo spekulace, že František možná opouští svůj byt inkognito.

„Svatý otec by samozřejmě rád vyšel mimo Vatikán a vyzpovídal věřící, ale není to možné a ještě nikdy se to nestalo,“ citoval Krajewského deník Corriere della Sera. Na další podrobnosti ale už nechtěl přímo odpovědět.

„Psací stůl nebudeš potřebovat.“

František jmenoval Krajewského svým almužníkem letos v srpnu. Hned ho prý upozornil, že od něj bude chtít hlavně skutečnou pomoc potřebným. „Papež mi řekl, že psací stůl nebudu potřebovat. A abych nečekal, až u mě lidé zaklepou, a místo toho šel potřebné hledat sám,“ zavzpomínal 50letý arcibiskup.

Funkce papežského almužníka má tradici, která se datuje nejméně do 13. století. Papež nyní pro tuto funkci na rozdíl od svých předchůdců zvolil poměrně mladého duchovního, protože si údajně přál aktivnější službu potřebným.

Papež František na generální audienci na Svatopetrském náměstí v listopadu 2013
Zdroj: ČTK/AP/Alessandra Tarantino

„Najdi je…“

Polský hodnostář dostává každý den od papeže dopisy věřících, kteří ho prosí o pomoc. Přes vatikánské zahrady tak v rukách členů švýcarské gardy putují obálky s Františkovými ručně psanými přípisy jako „víš, co máš dělat“, „najdi je“ nebo „promluv s nimi“. Ve jménu pontifika pak navštěvuje třeba seniory, vypisuje šeky pro chudé rodiny nebo míří na místa, kde se stala nějaká tragédie.

Františkův předchůdce Benedikt XVI. rozdal loni celkem 6 500 almužen za jeden milion eur (přes 27 milionů korun). Krajewski odhaduje, že letos to bude asi dvakrát tolik. Almužny se financují ze zvláštního fondu, kam míří výtěžek z papežských požehnání. Ta si mohou věřící koupit při zvláštních příležitostech, jako jsou třeba svatba nebo křtiny.

Letos se Krajewski vypravil rozdávat almužny na ostrov Lampedusa, u nějž se v říjnu potopila loď se stovkami afrických přistěhovalců. Přeživším dal 1 600 telefonních karet, aby mohli dát vědět svým blízkým, že nehodu přežili.

Františka čekaly na Lampeduse zástupy lidí
Zdroj: ČTK/AP/Gregorio Borgia

Agentura AP v této souvislosti připomněla příběh italské rodiny Sciarrettových. Ti napsali papeži v říjnu dopis, protože jejich 18měsíční dcera trpí nevyléčitelnou svalovou atrofií a lékaři jim sdělili, že už pro ni nedokážou nic udělat. František nařídil almužníkovi, aby rodinu kontaktoval, a ten ji pak začátkem listopadu doma navštívil. Když se o pět dní později stav dítěte zhoršil, cestovali rodiče i s dcerkou do Vatikánu, ubytovali se ve stejném penzionu, kde pobývá i papež, a setkali se tam s ním. Pár hodin poté zahájil František svou pravidelnou generální audienci na Svatopetrském náměstí prosbou, aby lidé věnovali dívce tichou modlitbu.