Francouzi chtějí pokutovat zákazníky nevěstek

Paříž/Berlín – Ve Francii projednávají zákon, který by umožnil pokutovat zákazníky nevěstek, v přepočtu by zaplatili přes 40 tisíc korun, při opakování dvojnásobek. Naopak v Německu berou prostituci jako profesi. Česko je společně s Estonskem jedinou zemí Evropské unie, kde poskytování sexu za peníze žádný zákon neupravuje.

Podle francouzských navrhovatelů zákona je doba vykřičených domů a kabaretů, jako je Moulin Rouge, dávno pryč. Prostituce je podle nich součástí světa organizovaného zločinu, který do ní ženy často nutí násilím. Francouzské feministky natočily šokující klip, který má vyvrátit tvrzení, že prostituce je řemeslo jako každé jiné. 

Podle prostitutek ale postihování klientů v ničem nepomůže. „Tohle zaměření celé debaty na klienty se podle mě jenom vyhýbá tomu, o co tady jde nejvíc. A to jsou životní a pracovní podmínky desítek tisíc žen ve Francii,“ řekla prostitutka Morgane, která začala prodávat své tělo, aby si přivydělala na studiích. Zůstala u toho a dodnes tvrdí, že je to lepší než dřít ve fabrice.  

Debata se vede na všech frontách. Skupina celebrit podepsala takzvané prohlášení 343 hajzlů pod názvem „Na šlapku mi nesahej!“ Pokud zákon projde, budou muset svůj nárok uplatňovat jinde – třeba v sousedním Německu, kde legální prostituce jenom kvete.

Francouzi chtějí pokutovat zákazníky nevěstek (zdroj: ČT24)

V 90. letech jezdili Němci za sexem do Česka, teď cizinci jezdí do Německa

Německo bývá označováno za největší nevěstinec Evropy s přibližně 400 tisíci prostitutkami a každodenně nejmíň 600 tisíci zákazníky. Ti ročně utratí v přepočtu na koruny přes 370 miliard. Boom laciné legální prostituce v Německu nastartoval liberální zákon z roku 2002. 

I v Německu je ale některým prostituce trnem v oku. Kampaň za její zákaz podpořilo 90 prominentních Němců. A ke zostření zákonů se hlásí i vznikající velká koalice. Zatím si ale i státní rozpočet přijde ve vykřičených čtvrtích na své. Třeba v Bonnu spustily automaty podobné těm parkovacím. Prostitutka zaplatí lístek a spolu s ním i daň. Pak může klienty na vyhrazeném místě lákat celou noc.