Noviny v JAR: Krejčíř pašuje drogy po celém světě

Johannesburg – Titulní strany jihoafrických médií se zabývají údajným zapojením zatčeného českého podnikatele Radovana Krejčíře do mezinárodního obchodu s drogami. Noviny si všímají i pátrání po třetím členovi zvláštní policejní jednotky Hawks (Jestřábi), který je údajně do případu také zapojen. Včerejší soud s Krejčířem ale získal výrazně méně pozornosti než minulý týden, kdy přelíčení začalo.

Krejčíř a další zadržení – dva členové Hawks a ještě jeden Jihoafričan – čelí podezření z únosu a z pokusu o vraždu. Při pondělním jednání o jejich propuštění na kauci prokuratura uvedla, že se činu dopustili v souvislosti s pašováním 25 kilogramů pervitinu v hodnotě 24 milionů randů (48 milionů korun) do Austrálie. Právě tento fakt zaujal noviny nejvíc, list The Times například uvádí článek o soudu citací „Krejčíř pašuje drogy po celém světě“ a bez bližších podrobností tvrdí, že český podnikatel je „údajnou hlavou mezinárodního syndikátu pašujícího drogy z Evropy do Austrálie v hodnotě mnoha milionů randů.“

Noviny se zaměřují i na vylíčení násilí, kterého se údajně Krejčíř a jeho společníci dopustili na oběti, bratrovi drogového kurýra, který prý zmizel i se zásilkou narkotik. S odvoláním na prokuraturu upozorňují, že do případu je prý zapojen ještě jeden z oddílu Hawks, který je v také na útěku. Média ale zdůrazňují, že Krejčířovi právníci celou obžalobu zpochybnili a vyzvali prokuraturu, aby svá obvinění dokázala. 

The Times přinášejí podrobnosti k údajným výhrůžkám smrtí svědkům v Krejčířově kauze, kvůli nimž prokuratura odmítá propuštění podnikatele na kauci. Podle mluvčího policie Solomona Makgaleho někdo těmto svědkům vyhrožoval a otrávil jim psy. Svědci proto byli umístěni pod ochranu.

Tlačenice novinářů před Krejčířovým soudním stáním
Zdroj: Jakub Střihavka/ČTK

Na rozdíl od minulého týdne, kdy Krejčířův případ vévodil titulním stránkám, si nyní soud získal méně pozornosti. Listy The Star a The Times jím sice svá dnešní vydání otevírají, v ostatních denících ale případ dostal jen menší prostor na titulní straně nebo byl odsunut na vnitřní stránky.

Krejčíř žije v JAR od roku 2007 a jihoafrická média jeho osobu spojují s řadou trestných činů, soud mu ale žádný z nich neprokázal. O současném případu mluvila policie před zahájením soudního jednání jako o průlomu. Nyní se rozhoduje, zda Čech skončí ve vazbě, nebo zda bude propuštěn na kauci. Soudní líčení s ním by mělo pokračovat ve středu.

České policii Krejčíř unikl v roce 2005 během domovní prohlídky ve své vile a dva roky žil na Seychelách. Od Krejčířova příchodu do JAR usiluje Česko o jeho vydání, zatím ale jihoafrické úřady ve věci nerozhodly. Krejčíř byl mezitím v ČR pravomocně odsouzen k 10,5 roku vězení za více než půlmiliardový daňový únik.