Hrůzy syrské války: V zemi se rodí stále víc dětí bez mozku

Damašek - Dva a půl roku trvající občanská válka v Sýrii se odráží už i na novorozeňatech. Zahraniční lékaři hlásí, že se čím dál víc dětí rodí s různými vadami a deformacemi. Postiženy jsou jak fyzicky, tak psychicky. Píše o tom britský list The Independent. Těhotné syrské ženy často bývají zraněné nebo trpí nedostatkem jídla. Roste také počet dětí, které zemřou brzy po narození. Lékařská péče v zemi téměř neexistuje.

Lékaři, kteří v Sýrii pracují, jsou svědky mnoha hrůz. Podle nich se v zemi rodí „šokující“ počet dětí s těžkými deformacemi. V zemi se prý zcela zhroutil systém zdravotní péče. Množí se zejména případy anencefalie, tedy stavu, který brání normálnímu vývoji mozku a kostí lebky. Děti se pak rodí třeba bez části mozku. Tyto případy byly zdokumentovány hlavně na severu země, kde předporodní péče prakticky přestala existovat.

Ve většině případů anencefalie dítě zemře ihned po narození, nebo se už mrtvé narodí. Velký počet případů v severní Sýrii může souviset s nedostatečnou dostupností kyseliny listové. Tu těhotné ženy po celém světě požívají jako doplněk, protože pomáhá anencefalii předcházet.

Ilustrační foto
Zdroj: ISIFA/John Cantlie/Getty Images

Dětský fond OSN (UNICEF) odhaduje, že humanitární pomoc potřebuje kvůli bojům už přes pět milionů syrských dětí. Jde o značný nárůst. Loni v prosinci tato organizace hovořila o nezbytnosti pomoci pro milion dětských uprchlíků.

V obtížných podmínkách nyní žijí přes čtyři miliony dětí, které musely kvůli bojům opustit domovy, ale jsou stále v Sýrii. V okolních zemích je pak v nevyhovujících táborech 1,2 milionu dětí. Dětem do pěti let prý hrozí nemoci.

Izrael přiznal, že posílá do Sýrie pomoc

„Nemůžeme sedět a přihlížet na ty humanitární problémy na druhé straně. Posíláme tam vodu, potraviny, jídlo pro děti, protože ty vesnice tam jsou obležené a lidé se z nich nikam nedostanou. Ano, poskytujeme humanitární pomoc lidem podél hranice,“ přiznal izraelský ministr obrany Moše Jaalon. Šéfka humanitárního programu OSN Valerie Amosová včera požádala Radu bezpečnosti OSN, aby vymohla na syrské vládě otevření humanitárních koridorů k syrským civilistům.

Obětí jsou tisíce, uprchlé děti jsou často nuceny živit rodinu

Ze zprávy, kterou zveřejnil Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR), vyplývá, že vleklá občanská válka v Sýrii může mít značný dopad na novou generaci. Z šesti milionů uprchlíků tvoří totiž celou třetinu děti, které musely opustit své domovy. Nyní přežívají v Jordánsku či Libanonu v rozvrácených rodinách nebo zcela bez rodičů. Často nemají přístup ke vzdělání a odmala musejí pracovat. Mezi více než 100 tisíci oběťmi syrské války je asi 11 tisíc dětí.

Konference Ženeva II za dveřmi

Konflikt v Sýrii je stále víc nepřehledný. Už proti sobě nestojí pouze režim prezidenta Bašára Asada a rebelové, ale také různé frakce povstalců. Mezinárodní mírová konference o Sýrii se uskuteční 22. ledna v Ženevě. Pozvánku dostane syrská vláda i opozice. Je to vůbec poprvé za tři roky trvání konfliktu, kdy se mají obě strany setkat u jednoho jednacího stolu. OSN věří, že konference povede k ukončení nepokojů.