Krejčíř financoval volbu prezidenta JAR, tvrdí nový svědek

Johannesburg - Uprchlý český podnikatel Radovan Krejčíř si měl zajistit nedotknutelnost tím, že finančně podpořil kampaň za znovuzvolení jihoafrického prezidenta Jacoba Zumy. Tvrdí to nový svědek obžaloby v Krejčířově případu, který v těchto dnech zaměstnává justici v JAR. Krejčíř je na jihu Afriky podezírán z únosu a pokusu o vraždu.

Prohlášení tajeného svědka obžaloby dnes citoval jihoafrický list Mail&Guardian, a to v souvislosti s Krejčířovým blízkým spolupracovníkem Ronnym Bvumou. Ten zahynul spolu s jiným českým podnikatelem Janem Charvátem při listopadové explozi v Krejčířově podniku Money Point.

„Ronny se chlubil, že Krejčíř je 'nedotknutelný', neboť řekl Ronnymu, že věnoval milion randů na kampaň za znovuzvolení Jacoba Zumy,“ uvedl svědek s tím, že Krejčíř měl věnovat prezidentově straně Africký národní kongres (ANC) milion randů, čili dva miliony korun. „Věřil jsem tomu, když jsem slyšel, že Krejčíř tvrdí, že je nedotknutelný a že je napojený na 'číslo jedna', což všichni vědí, že je Zuma,“ dodal svědek, podle něhož pro Krejčíře pracuje mnoho lidí z ústředí ANC. „Ten muž (Krejčíř) má konexe hodně vysoko,“ poznamenal.

Mluvčí ANC Jackson Mthembu uvedl, že netuší, zda ji český podnikatel finančně podpořil, nebo ne. „Lidé, kteří podpoří ANC, nemají žádné speciální zacházení. Podporují nás, protože věří v naši politiku. Náš postoj je jasný: ANC nezajišťuje pro nikoho, kdo stranu podpořil, ochranu před zákonem,“ prohlásil Mthembu.

Soud rozhodnutí o vazbě odkládá

Krejčíř je spolu se třemi Jihoafričany obviněn z pokusu o vraždu a z únosu bratra Krejčířova údajného drogového kurýra. Policie ho zatkla koncem listopadu a od té doby se konalo již několik soudních stání, v nichž by se mělo rozhodnout o jeho umístění do vazby, nebo naopak propuštění na kauci. 25. listopadu soudce rozhodl, že český podnikatel nebude kvůli údajně špatnému zdravotnímu stavu čekat na verdikt v cele, ale v nemocničním ošetření.

Jihoafrický soud opakovaně odkládá rozhodnutí o jeho případném propuštění na kauci - nejnověji dnes bylo soudní líčení odročeno na pondělí. Shodou okolností také v pondělí by měl soud v Johannesburgu znovu jednat o české žádosti o vydání. Českými soudy byl Krejčíř pravomocně odsouzen k 10,5 roku vězení za více než půlmiliardový daňový únik.

Svědek popsal i Krejčířovu výplatní listinu pro policisty

Dva obvinění muži, kteří se měli na Krejčířových jihoafrických aktivitách podílet, jsou příslušníci speciální policejní jednotky pro boj s organizovaným zločinem. Podle tisku patřili do skupiny úplatných mužů zákona, kteří pracovali pro českého podnikatele i jako vymahači a nájemní vrazi a byli na jeho výplatní listině.

Tajný svědek obžaloby nyní tvrdí, že osobně viděl předání peněz jistému policistovi. „Během schůzek, které jsem měl s Krejčířem, jsem dvakrát viděl přijít policistu. Jednou tam přijel v označeném autě s uniformovaným řidičem a jednou v neoznačeném autě. V obou případech ten policajt odešel s velkou taškou s penězi, kterou mu dal Ronny v Krejčířově přítomnosti. Bylo mi jasné, že Krejčíř má na své výplatní listině hodně policajtů, takže kdybych šel na policii, mohla by to být moje smrt, kdyby mě Krejčíř našel,“ uvedl svědek. Na jiném místě své výpovědi k tomu poznamenal: „Krejčíř to popsal jako jeho týdenní platbu.“