Střední Afriku má spasit Paříž, posílá další vojáky

Banguí/Paříž - Francie zahájila vojenskou operaci ve Středoafrické republice (SAR). Armáda rozmístila hlídky v hlavním městě Banguí, její stálý kontingent již včera večer posílila francouzská jednotka z Gabonu. V nejbližších dnech by se měl počet francouzkých vojáků v zemi navýšit na nejméně 1 200. Intervenci posvětila ve čtvrtek Rada bezpečnosti OSN schválením rezoluce, která mimo jiné povoluje zahraničním vojákům použít v zemi sílu k ochraně civilistů. Evropská komise věnuje na pomoc SAR 50 milionů eur (téměř 1,4 miliardy korun). Při včerejších ozbrojených střetech v Banguí zemřelo podle Červeného kříže více než 300 lidí.

„Operace už začala,“ prohlásil pro rozhlasovou stanici Radio France Internationale francouzský ministr obrany Jean-Yves Le Drian. Upřesnil, že ji zahájily jednotky, které jsou už v zemi přítomné. Už ve čtvrtek večer přibyla do Střední Afriky jedna francouzská rota, tj. asi 150 mužů, z gabonské metropole Libreville. Dnes by tam měla přiletět také letka bojových vrtulníků.

Úkolem francouzského výsadku na podporu afrických mírových sil má být podle ministra zajistit nezbytnou bezpečnost pro humanitární pomoc, která v zemi zatím není možná. „Je třeba zajistit ulice, hlavní přístupové cesty, aby lidé mohli alespoň jít do nemocnice,“ poznamenal Le Drian. Zároveň jde o to, aby africké mírové síly mohly „zajistit územní bezpečnost do politické transformace“ v zemi.

Zranění civilisté v banguíské nemocnici
Zdroj: ČTK/AP Photo/Jerome Delay

Vzápětí poté, co RB OSN dala intervenci zelenou, francouzský prezident Francois Hollande ve čtvrtek večer oznámil okamžitou vojenskou akci ve Středoafrické republice. Francie má v zemi kontingent 650 vojáků, který by se měl podle Hollanda „během několika dní, ne-li hodin“ zdvojnásobit. Ministr zahraničí Laurent Fabius předtím ve čtvrtek uvedl, že vysláno by mělo být dalších 1 200 vojáků.

Hollande ujistil, že to bude rychlý a účinný zásah, jenž potrvá týdny, maximálně měsíce. Operace se plánovala několik týdnů, původně měla začít až o víkendu. Francie se jí rozhodla uspíšit kvůli včerejším ostrým bojům ve středoafrické metropoli, při nichž údajně zemřelo více než 300 lidí.

Francie chce také každý rok vycvičit až 20 tisíc afrických vojáků, kteří by pomáhali udržovat bezpečnost na kontinentu. Oznámil to prezident Hollande na dnešním summitu o situaci v Africe. Jednání mezi Francií, EU a nejvyššími představiteli Afriky potrvá do zítřka. Francie, která v nedávné minulosti vynaložila velké finanční prostředky na intervence své armády v konfliktech v Pobřeží slonoviny a Mali, pokládá za nutné, aby se Afričané konečně vybavili efektivní společnou obranou.

Voják hnutí Séléka
Zdroj: ČTK/AP Photo/Jerome Delay

Šéfka diplomacie EU Catherine Ashtonová informovala, že pomocí Střední Africe ve výši 50 milionů eur vyšla EK vstříc žádosti Africké unie. Mezinárodní podpůrná mise, pro kterou budou peníze vyčleněny, má podle Ashtonové přispět ve spolupráci s OSN a dalšími partnery k vyřešení situace v zemi. Peníze budou použity k ochraně obyvatelstva, k vytvoření podmínek pro mezinárodní pomoc a k reformě bezpečnostního a obranného sektoru.

Podle agentury AFP v Banguí, kde byl zastaven od čtvrtka provoz motorových vozidel, dopoledne nebyli francouzští vojáci ještě příliš vidět. Středoafrický prezidentský úřad vyzval všechny vojenské a policejní síly, aby se do odpoledne stáhly do kasáren.

Napětí v zemi se stupňuje od březnového svržení prezidenta Francoise Bozizého muslimskými povstalci z hnutí Séléka. Střety mezi bojovníky samozvaného prezidenta Michela Djotodii a členy převážně křesťanských milicí anti-balaka, jež se vzbouřily kvůli násilí páchanému příslušníky Séléky na civilistech, už stály život stovky lidí. 

Djotodia včera prodloužil zákaz nočního vycházení od 18:00 do 06:00. V noci na dnešek se v ulicích metropole ozývaly jen sporadické výstřely a od rána podle tiskových agentur panuje ve městě klid.

Podle Hollanda by Afrika měla být schopna „plně si zajišťovat bezpečnost“ prostřednictvím početných vojenských jednotek. „Francie je připravena poskytnout těmto silám podporu,“ prohlásil podle agentury AFP prezident s tím, že jeho země může dát k dispozici zkušené armádní experty a zapojit se do výcviku a formování těchto jednotek.

Myšlenka vytvoření africké vojenské síly rychlé reakce zazněla na květnovém summitu Africké unie v Etiopii. Francie do něj chce zapojit OSN i Evropskou unii, protože to pokládá za významné i pro bezpečnost Evropy. „Bezpečnost Afriky je také bezpečností Evropy,“ zdůrazňují představitelé Francie. Zmiňují přitom zeměpisnou blízkost a společné hrozby.

Telefonát Jakuba Kajtmana (zdroj: ČT24)