Vatikánu posvítí na cestu k Vánocům česko-německý smrk

Vatikán - Svatopetrské náměstí ve Vatikánu zdobí od včerejška vánoční strom, šedesátiletý a pětadvacet metrů vysoký smrk. Dar německého města Waldmünchen pokáceli lesníci na Domažlicku, a „zdvojený“ původ papežského smrčku tak vzbudil pozornost ještě před rozsvícením. K němu dojde 13. prosince.

Vánoční strom pochází z česko-německého pomezí. Vyrostl nedaleko Folmavy na Domažlicku a Vatikánu ho po dohodě s Domažlicemi věnovala bavorská obec Waldmünchen. Český smrk se totiž Němcům líbil nejvíce. Alois Frank, předseda waldmünchenského spolku, který vánoční dar Vatikánu organizoval, v této souvislosti podotkl, že cílem bylo „přivést do Říma, do centra křesťanství, vánoční strom ze středu Evropy“.

Podle domažlického starosty Miroslava Macha je darovaný smrk nejen symbolem vánočních svátků, ale i symbolem česko-německého přátelství – jakkoli italská média hovoří o německém smrku pokáceném v okolí Řezna.

Podle německého listu Bild se o nejasnosti nad původem stromu postaralo „kostrbaté“ vysvětlení jeho původu. Zmíněný waldmünchenský spolek totiž na svém webu uvedl, že „strom je opět z Německa“. Jisté bavorské noviny dokonce psaly o „hraničním sporu“, poznamenal Bild s tím, že papež původem z Argentiny nebude jistě činit velký rozdíl z toho, zda strom stál ještě před pár dny spíše napravo, nebo naopak nalevo od hranice.

Strom rozsvítí papežská audience

„Každý rok daruje vánoční strom pro svatopetrské náměstí jiná země,“ podotýká v této souvislosti korespondentka České televize v Itálii Vědunka Lunardi. „Pro věřící z dané země je to velká čest, seznam zemí ucházejících se o tuto poctu je dlouhý a obvykle se na ni čeká léta. Waldmünchen se na seznam dárců dostal ještě za papeže Benedikta XVI.“

Strom nyní čeká zdobení; rozsvícen bude 13. prosince v rámci generální audience papeže Františka. Do Vatikánu se kvůli tomu chystá 250 poutníků z Waldmünchenu, zástupci Domažlic či biskupové z Plzně a bavorského Řezna. Vánoční strom věnovaný přímo Českou republikou zdobil Svatopetrské náměstí v roce 1999, pocházel z Beskyd nedaleko obce Morávka na Frýdeckomístecku.

Telefonát Vědunky Lunardi (zdroj: ČT24)