JAR oplakává Mandelu, veřejné piety se nakonec zúčastní Kohout

Johannesburg – Jihoafrická republika drží státní smutek za Nelsona Mandelu. První den oficiálních akcí se nesl ve znamení společných modliteb. Program vyvrcholí přesně za týden pohřbem bývalého prezidenta. Účast už potvrdilo šedesát státníků z celého světa. Českou republiku bude na úterní veřejné pietě reprezentovat ministr zahraničí v demisi Jan Kohout. Dorazí také americký prezident Barack Obama s rodinou či papež František.

Bojovník za svobodu, politický vězeň a první černošský prezident Jihoafrické republiky zemřel ve čtvrtek. Jihoafričané truchlí – nyní i z moci úřední. Začíná týden smutku, první jeho den má být podle vlády ve znamení „modliteb a rozjímání“. Během celého týdne budou v JAR vlajky na půl žerdi a po celé zemi budou fyzicky i online k dispozici kondolenční knihy. „Vedle toho, že držíme smutek, měli bychom také z plna hrdla zpívat, tančit a dělat cokoli chceme, abychom oslavili život tohoto výjimečného revolucionáře,“ doporučil ovšem současný jihoafrický prezident Jacob Zuma.

Do johannesburského kostela Regina Mundi na johannesburském předměstí Soweto, kde policie v roce 1976 zakročila proti povstalcům proti apartheidu, přišly na vzpomínkovou bohoslužbu stovky lidí. Modlili se za Mandelu a na oltáři na jeho památku rozsvěcovali svíčky. „Otevřel cestu k lepší budoucnosti, ale nemůže to zvládnout sám,“ řekl podle místních médií kněz Sebastian Rossouw, který bohoslužbu sloužil.

Kněz v katedrále ve městě Mthatha

„Nedělejme z tohoto muže svatého, byl lidskou bytostí jako vy a já. Měl chyby jako všichni ostatní, ale je tolik věcí, které se od něho můžeme učit - především to, že život a svobodu nikdy nesmíme považovat za samozřejmost.“

Od Mandelovy smrti se lidé spontánně shromažďují před domem v Houghtonu v Johannesburgu, kde exprezident naposledy žil, i před jeho bývalým domem právě v Sowetu. I dnes zde zapalovali svíčky a přinášeli kytice a vzkazy. Vzpomínková shromáždění se o víkendu konala po celém světě. Mandelovi byla kupříkladu věnována bohoslužba v Londýně, kterou vedl arcibiskup z Canterbury Justin Welby, jenž vyzdvihl „nezdolnou a mimořádnou“ odvahu zesnulého.

PODÍVEJTE SE: Multimediální projekt o Mandelovi

Veřejná pieta proběhne na obřím fotbalovém stadionu

V pondělí si Mandelovu památku připomene jihoafrický parlament a v úterý potom celá země při smutečním obřadu v Johannesburgu. Shromáždění se uskuteční na fotbalovém stadionu s kapacitou 95 tisíc míst. Přijedou nejvýznamnější státníci - účast amerického prezidenta Baracka Obamy s manželkou dnes potvrdil Bílý dům. Přiletí ale i někteří jeho předchůdci – George W. Bush, Bill Clinton a Jimmy Carter. JAR bude vyhlížet také generálního tajemníka OSN Pan Ki-muna, francouzského a německého prezidenta Françoise Hollandea a Joachima Gaucka nebo papeže Františka.

Na pohřeb naopak nepřijede tibetský duchovní vůdce dalajláma, kterému jihoafrická vláda v posledních čtyřech letech dvakrát odmítla vízum - podle tisku údajně pod tlakem Číny. Británii by měl zastupovat následník trůnu princ Charles, kterého bude možná doprovázet jeho starší syn, princ William. Podle britských listů lékaři doporučili sedmaosmdesátileté královně Alžbětě II., aby se již vyhýbala dálkovým letům.

Mandelovy ostatky potom rodina na tři dny vystaví ve vládní části Pretorie. V neděli 15. prosince má následovat pohřeb. Smuteční hosté se sjedou do Qunu na jihozápadě JAR, kde Nelson Mandela prožil dětství.

Pohřeb bez české účasti

Ministr zahraničí Jan Kohout bude jediným oficiálním českým představitelem, který se v souvislosti s Mandelovým úmrtím vydá do Jihoafrické republiky. Zamíří na úterní pietu v Johannesburgu, ve středu se pak pokloní památce Mandely v Pretorii.

Ačkoli jednání českých politických špiček o tom, kdo se zúčastní qunského pohřbu příští neděli, vzbudila mimořádný zájem, nakonec Česko žádného oficiálního zástupce nevyšle. Prezidentovi Miloši Zemanovi, který se ještě léčí po úrazu kolene, cestu na jih Afriky zakázali lékaři.

„Byl to člověk, který strávil neuvěřitelně dlouhou dobu ve vězení a vyšel z tohoto vězení nikoliv naplněn nenávistí, ale mírem. Kdyby mně to lékaři nezakázali, tak bych byl první, který by na ten pohřeb letěl a pokládal bych si to za čest,“ řekl Zeman o Mandelovi.

Svíčky a květiny za Nelsona Mandelu na johannesburském náměstí Nelsona Mandely
Zdroj: ČTK/ZUMA/Li Qihua

Zatím přicházejí do Jihoafrické republiky ze všech stran kondolence. „Ztratili jsme jednu z nejvýznamnějších, nejstatečnějších a veskrze dobrých lidských bytostí,“ uvedl Barack Obama. Předseda Rady EU Herman Van Rompuy potom označil Nelsona Mandelu za osobnost, která přivedla Afriku do nové éry. „Opustil nás navždy, ale navždy se zapsal do historie lidstva,“ uvedl Van Rompuy (více o životě Mandely čtěte zde).