Korea rozšířila vzdušnou zónu do míst, kde má novou zónu i Čína

Soul – Do oblasti, kde svou novou identifikační zónu vzdušné obrany (ADIZ) koncem listopadu vyhlásila Čína, rozšířila svoji ADIZ i Jižní Korea. Chce tak pod svou kontrolou udržet okolí skaliska s výzkumnou stanicí, které se ocitlo v prostoru nárokovaném Čínou.

Po letounech, které vstoupí do vzdušné identifikační zóny, bude Korea vyžadovat identifikaci, v opačném případě je bude považovat za nepřátelské. Stejný požadavek vyhlásila koncem listopadu Čína. Pokračuje tak přetahování o několik oblastí ve Východočínském moři, které si nárokuje Čína i Korea resp. Japonsko.

Ačkoli se po vyhlášení čínské ADIZ obrátila pozornost především k souostroví, o něž se pře Čína (která ho nazývá Tiao-jü) s Japonskem (podle něj jde o Senkaku), Jižní Koreji se nelíbí, že nová čínská zóna zahrnuje také podmořské skalisko Ieodo, na které má Soul výzkumnou stanici. Nad Ieodo proto rozšířila i svoji identifikační zónu. „Věříme, že to nebude mít zásadní vliv na naše vztahy s Čínou a Japonskem. Chceme zajistit mír a spolupráci v Severovýchodní Asii,“ řekl po vyhlášení korejské zóny Jang Hyuk z ministerstva obrany.

Jižní Korea, pro kterou je Čína nejdůležitějším obchodním partnerem, s reakcí na krok Pekingu dlouho váhala. Bezprostředně po 23. listopadu, kdy Čína oznámila rozšíření identifikační zóny, přišly ostré diplomatické reakce z Tokia a Washingtonu. Americký ministr obrany Chuck Hagel i šéf diplomacie John Kerry zároveň označili vytyčení zóny za „destabilizující pokus o změnu statu quo v regionu“ a varovali před hrozbou nových incidentů. Letectvo Spojených států posléze nechalo oblastí nové čínské ADIZ proletět dvojici bombardérů, o cvičení Čínu neinformoval.